Și în Lădești avem familii de la oraș care au ales să se mute la țară

Lădeștii sunt o comună care era inima văii Cernei până în 1989.  Aici se lucra, erau târguri, era o zonă care concentra de la școală, liceu, spital până la nivel economic, majoritatea comunele din zonă.

Din păcate, declinul economic, al României de după 1990, a afectat și Lădeștii. Am rămas mult în urmă la multe capitole dar eu zic că treptat, lucrurile vor reveni la normal.

Primarul Nicolae Iordache spune că în următorii ani, investițiile care se vor derula în Lădești vor reface renumele localității, o comună care până în anii 90, era un pol regional în această parte de Vâlcea.

Dincolo de aceste aspecte, comuna este una din opțiunile celor care se mută la țară, după cum vedem pe forumurile ”Viața la țară”, unde un grup de orășenii au ales ca ”domiciliu” localitatea din Valea Cernei.
Acum, la peste 30 de ani de la căderea oficială a comunismului situația se întoarce la 180°. Copiii celor dezrădăcinați acum 50 de ani de la sate, vor să se întoarcă la ceea ce ei simt ca fiind rădăcinile lor, în vatra unui sat. Este un fenomen general în România, în 2022, peste 300.000 de români și-au luat/făcut o casă în mediul rural iar o treime chiar s-a mutat definitiv departe de agitația orașului.
În Lădești, potrivit edilului Nicolae Iordache, sunt 3 familii de orășeni care au venit cu totul la țară. Două familii fiind de origine de aici, una din Craiova.
”Bun, mai sunt și alte familii care trăiesc hibrid. La oraș în timpul săptămânii și în week-end și vacanțe aici. Dar vorbim de cei care lucrează de acasă, care s-au mutat efectiv cu familie, cu copii aici. Și care s-au adaptat la viața la țară, le place, sunt ai satului. Sunt convins că vor veni și alții, pentru că pe viitor satul va fi al acestei clase de mijloc, care va locui în atmosfera liniștită, relaxantă și departe de poluare. Noi sprijinim pe toți cei care se mută la Lădești”, spune primarul din Lădești.
Vâlcea este un județ aflat pe locul 9 în România, la nivel de downshifting, adică mutatul la țară, un fenomen care face anual ca sute de familii de clasă mijlocie să părăsească orașul pentru țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *