Sfinxul Vâlcii veghează pelerinii, într-una din cele mai elegante comune din Vâlcea

Suntem în comuna vâlceană, singura situată în chei montane, la doar 25 de kilometri de Râmnic. Este vorba de Muereasca, Athos Românesc, localitatea stâncilor şi a făuritorilor de piatră, o comună adusă din Mărginime odată cu junii, pentru a da altă formă acestui tărâm ascuns de drumurile vechi comerciale…

Aici se află marele Sfânt sau Sfinxul Vâlcii, poate cel mai frumos din România, un totem ecleziast pe drumul ascuns, într-o lume a vecerniei, a canonului, a bisericii, a legămintelor sacre.

De la capătul de vest al ultimelor case dinspre Şuta, drumeţul care caută Sfinxul intră pe pământ sfânt.

Aici începe şi drumul vechi al monahilor, drumul care ducea spre Cozia şi Turnu, drumul călugărului, la margine de munte, prin pădure, drum de rugăciune şi de har. Drumul cunoscut azi ca drumul vechi al Călimăneştiului. Departe de civilizaţie, de tumult, era un drum pe care mergeau monahii şi care duce apoi, peste dealuri, până la Hurezi. Un drum plin de mister, plin de har, drumul Duhului Sfânt.

Azi, localitatea se pregătește de o nouă sărbătoare mare a creștinătății. Pentru că la Frăsinei, Învierea Domnului este mai mult decât o sărbătoare, este esența creștinătății, a spiritualității românești.

Într-o localitate unde Primăria a reușit să atragă fonduri europene, să modernizeze infrastructura, să modernizeze școlile, lăcașele de cult, Muereasca fiind azi, una dintre cele mai cochete comune de Vâlcea.

De exemplu, prin PNRR, școala va fi dotată cu table inteligente, laboratoare moderne, mobilier. La fel și bibliotecile. În comuna cu fonduri europene se va amenaja un loc de joacă iar cu fonduri guveramentale va continua programul de reabilitarea a drumurilor locale.

O comună așadar, care se modernizează de la an la an, acolo, unde lunar zeci și sute de pelerini vin la Athosul României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *