Sfinxul Vâlcii din pădurea interzisă, de pe drumul monahului, este poate cel mai frumos din ţară

Poate că de aceea nu s-a ştiut despre el prea multe. Pentru că este în cel mai interzis loc din România. În ţinutul Athosului, loc cu blestem, loc unde copacii sunt atât de deşi, gardieni biblici  şi nimic nu se mişcă fără voia sfinţilor.

Aici se află marele Sfânt sau Sfinxul Vâlcii, poate cel mai frumos din România, un totem ecleziast pe drumul ascuns, într-o lumea a vecerniei, a canounului, a bisericii, a legămintelor sacre.

Frăsinei. Ea este mănăstirea care se desfăşoară pe regulile stricte ale Bibliei, unde tot ce mişcă în jur are clar severitate şi domnia legii scripturilor. Pe zeci de hectare doar omul cu mantie calcă, nici picior de femeie nu are voie să umble, nici muzici, nici râsete deşarte, nimic din viaţa de afară. Aici, regulile sunt ca atunci, când Facerea a pus primul om pe pământ, plămădit după chipul şi asemănarea Domnului.

Acesta este Frăsineiul, cea mai dură biserică a ortododoxiei româneşti, învăluită în mister prin exorcizările care au loc aici, prin faptul că în cetatea Domnului de aici, din pădurile din Muereasca, crucile au har de paznici şi ispita sau demonii sunt ţinuţi departe. Pelerinii vin aici ca la mântuire iar cei care aleg canoanele Frăsineiului ştiu sigur că aleg viaţa monahală a primilor părinţi.

Aici începe şi drumul vechi al monahilor, drumul care ducea spre Cozia şi Turnu, drumul călugărului, la margine de munte, prin pădure, drum de rugăciune şi de har. Drumul cunoscut azi ca drumul vechi al Călimăneştiului. Departe de civilizaţie, de tumult, era un drum pe care mergeau monahii şi care duce apoi peste dealuri până la Hurezi. Un drum plin de mister, plin de har, drumul Duhului Sfânt.

Aici, se afllă Sfinxul. Un totem uriaş de 4 metri pe 3, un bloc dăltuit de natura, precum un leu care stă şi apără drumul monahului. La câteva sute de metri de Sfânta Mănăstire, lângă două izvoare fermecate, se ridică acest uriaş sfinx. Necunoscut decât de monahi şi de turiştii muntelui, un frumos simbol al pădurii.

Un sfinx cum rar poate fi văzut în alte părţi, o lucrare făcut de Domnul, spun călugării care îl respectă şi îi ştiu solemnitatea. Este aflat în pădurea interzisă şi va rămâne aici pentru eternitate.

Cei care vin la Frăsinei se pot încumeta să admire de aproape poate cel mai frumos Sfinx din România, aflat pe drumul vechi al monahului, în pădurea sfântă şi ocrotită de Dumnezeu.

Liviu POPESCU

8 comments

 • Vasile

  Intradevar sint atitea mister si frumuseti in Tara noastre!

 • ovidiu

  sfinxul d la toplet e peste

 • Cornea Irina

  Se poate vizita?Imi plac astfel de drumetii si chiar as vrea sa-l vizitez.Intreb pt ca nu as vrea sa bat drumul si sa am dejamagirea ca este interzis.

 • Cristina Stoicescu

  Eu și familia mea am trăit o poveste incredibilă pe aceste locuri sfinte. Mănăstirea Frasinei este intr-adevăr un loc al credinței desăvârșite. Chiar dacă trimiți prin posta un acatist, cu ajutorul sfinților preoți, te bucuri de vindecarea bolilor și a suferintelor și chiar de liniștea și sporul casei. Pentru toți cei aflați în suferință și necazuri îi indemn să apeleze cu credință la binefacerile acestor două lăcașe de cult, Mănăstirea de femei și Mănăstirea de bărbați de la Frasinei!

 • Manigutiu Florica

  Bună seara! Păna unde au acces femeile? Mulțumesc!

 • DIACONU LENUTA

  POATE.MI PUTETI DA MAI MULTE INDICII,CUM SE.AJUNGE ACOLO. CA PUNCT DE REPER. IMI PUTETI TRIMITE PE MESINGER,DETALII. VA MULTUMESC ANTICIPAT.CU STIMA DIACONU LENUTA ( F.B. )

 • Dumitrita

  Doresc și eu adresa mănăstirii sa trimit plic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *