Sfârșitul campaniilor populiste în România? Peste 65% dintre români vor să se vaccineze

Vectorul de campanie al AUR și pe alocuri al PSD a fost tema inexistenței sau minimalizarea pandemiei de Coronavirus. La un moment dat părea că au reușit să impună un anumit limbaj și să constituie/convingă un segment mare din populație prin această retorică.

Realitatea însă a demonstrat că nu e așa. Că românii sunt mult mai legați de restul lumii decât își imaginau liderii naționaliști și că principiul vaselor comunicante din politica mare a lumii este mult mai puternic decât izolaționismul pe care îl perorează o parte din mass-media și o parte din politieni.

Plecând de la acest exemplu al campaniei de vaccinare, o campanie care a pornit foarte bine, judecând după liniile înroșite ale call-centerului sau după platformele de înscriere, demonstrează că România a ieșit cu o majoritate considerabilă din evul mediu al populismului și că raționalitatea este mai bine legată de individ decât tribalismul promovat în câteva bule sporadice de pe net.

De aici se trag mai multe concluzii. Românii sunt mai atenți la ce se întâmplă în lumea de lângă ei și nu mai iau de bun ce li se spune, în mod isteric sau axiomatic fe pe tot felul de canale TV sau pe rețele de socializare. Românul a înțeles că purtatul măștii este mai eficient decât să ajungă la ATI. Unde cu siguranță a avut rude sau cunoștințe care s-au întors acasă în sac, cu o slujbă de înhumare sumară. Faptul că românul vede realitatea, că nu mai crede în teorii mediocre, poate fi un bun început pentru clasa politică, aceea care vrea să supraviețuiască pe scenă în următorii ani.

Românul a înțeles că țara lui nu este izolată în lume, că economic și social este legat de francez, neamț, american. Pentru că românul știe acum ce vrea de la administrația locală, de la guvern și de la clasa politică. Nici protestele bugetarilor care au salariile frumușele înghețate nu au mai trezit emoție, pentru că românul știe că în an de criză economică și sanitară, nu sunt banii în plus pentru a aloca funcționarilor publici. Pentru că dacă mediul privat a fost lovit de criză, robinetul de impozite și taxe nu are cum să alimenteze domeniul public. Românul a ieșit din schema analfabetismului funcțional și nu mai ascultă teorii populiste.

Segmentul uriaș al românilor care a înțeles că ”trumpismul, dragnismul, aurismul, anti-europenismul” toate strâns legate, demonstrează că lucrurile s-au schimbat complet în panoul principal al bordului cu care vehiculul România călătorește în Europa. Mulți au înțeles că identitatea nu se pierde în lumea vastă, singurul lucru care se pierde în strigătele agoniei unor naționaliști din presă și din politică este doar harul corupției românești. Mortul de la groapă sau de la Rahova nu se mai întoarce.

Populismul nu mai este o variantă de lucru, nu mai țin miturile false, nu te mai poți ascunde după cupoanele pensionarilor, fluturașii de salariu ai bugetarilor, miturile istoriei, cipurile lui Gates, cabala multinaționalelor, exarcerbarea naționalismului motivat dar în 1850, al lui Eminescu, și să crezi că mai câștigi ceva în 2021. Nu mai suntem în 2000, când Vadim și Iliescu se luptau pentru o Românie medieval-democratică.

România este unul dintre vasele comunicante ale lumii, o verigă importantă în acest concert al lumii, cultura românească este o părticică de bază a globalismului, limba română apare scrisă pe Smart-urile produse în UE ca și pe punga de pufuleți din Italia. Românii lucrează sau fac turism în toate colțurile lumii, un segment important din populație își permite să trăiască deja occidental iar dacă unii încă nu, copiii lor cu siguranță o vor face.

Clasa de mijloc din România în 2000 era de 11% din totalul populației (salariul mediu 100 de dolari) iar sărăcia lovea 42% popor. În 2021, clasa de mijloc a depășit 33% (salariul mediu 800 de euro) iar sărăcia este undeva la 26%, în 2021.

Așadar populismul mai are hrană doar în acest sfert de România. Care însă este pe un trend devastator de scăzător.

În concluzie, Șoșoacă și dragnismul au pierdut lupta cu viitorul. Nu DNA i-au învins ci românii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *