”Sfântul de la Aiud”, este blazonul ceresc al frumoasei comune Glăvile

 

Între dealurile pictate care mărginesc râul Pescenei, în cel mai frumos tărâm al României, Vâlcea noastră, se naşte cel care avea să fie marele cărturar, omul bisericii, un om de geniu, suflet zbuciumat, cum se descrie: Bartolomeu Anania, cel care urma să devină Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Născut în 1921, în Glăvile, la câţiva ani după marele Război, în România Mare, consacrată după Tratatul de la Versailles, Valeriu Anania este un copil răzvrătit, care buchiseşte slovele încă de la 5 ani şi care termină şcoala primară cu sfat clar de la dascălul din sat să meargă mai departe. Seminarul îl termină la Bucureşti şi este printre studenţii care, alături de generaţia de aur – Eliade, Cioran, Culianu, se apleacă spre „Ştiinţa Metafizicii”, fiind acuzat de apartenenţă legionară. De altfel, Anania este arestat în 2 rânduri de Siguranţă, pentru activitate legionară, şi, din acelaşi motiv, este arestat şi de Securitate, în 1958, şi condamnat la 25 de ani de temniţă grea, ispăşind pedeapsa la Aiud

Mitropolitul Bartolomeu Anania a simțit vremurile, și-a înțeles rostul și a căutat să coopteze, în lucrarea de regenerare morală a poporului român, de puțini ani ieșit din teroarea regimului ateist totalitar comunist, pe toți cei responsabili pentru renașterea spirituală a românilor, și anume școa­la și apoi toate celelalte instituții ale statului. Iar atunci când acestea au decăzut de la menirea lor, li s-a împotrivit pe cât s-a putut, împlinind nu atât voia sa, cât vocația profetică a Bisericii. Această vocație a Bisericii nu  este de ieri, ci de la începuturile ei. Iar un exemplu în acest sens este Sfântul Ioan Gură de Aur, care, fiind ales patriarh al Constantinopolului, a spus împăratului Arcadiu: „Să știi că nu mă voi rușina când va fi trebu­ință de învățătură și de mustrare, pentru folosul sufletului tău, precum nici prorocul Natan nu s-a rușinat de împăratul David, descoperind greșeala lui” (Viața, paraclisul și acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, p. 32).

”Anania este protectorul nostru. Este un simbol, este acel ceva de care națiunea română se ancorează puternic de acest pământ, unde Dumnezeu a pus degetul pe hartă. Manifestările prilejuite de sărbătoare centenarului marelui părinte spiritual la Glăvile au cu totul alt sens. Generațiile de azi trebuie să cunoască istoria noastră, legământul nostru cu Dumnezeu. Pentru Glăvile este un moment de plecăciune și semerenie dar și de mândrie, că aici, s-a născut Sfântul de la Aiud”, spune primarul Iustin Duicu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *