Senatorul PNL, Romulus Bulacu, interesat de relocarea agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie

Interesat de bunul mers al județului Vâlcea, în diferite domenii de activitate, săptămânal, senatorul Romulus Bulacu adresează și solicită răspunsuri miniștrilor, funcție de natura doleanțelor. Astfel că, luni, 27 februarie, a.c., în ședința Senatului s-a adresat  Ministerul Afacerilor Externe, ministrului Teodor-Viorel Meleșcanu și ministrului delegat pentru afaceri europene- Ana Birchall, privind relocarea Agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie.

”Domnule Ministru,

Doamnă Ministru delegat pentru afaceri europene,

 

Agenţia Europeană a Medicamentului şi Autoritatea Bancară Europeană au împreună peste 1.000 de specialişti din UE. Ambele ar urma să-şi mute sediul din Londra, ca urmare a deciziei alegătorilor britanici de a ieşi din Uniunea Europeană. Acestea sunt doar două exemple din rândul agenţiilor și oficiilor europene cu sediul în Marea Britanie, dorite de mai multe oraşe ale ţărilor, membre UE, nu numai pentru locurile lor de muncă, ci şi pentru posibilitatea de a acţiona ca poluri de dezvoltare pentru cele mai importante industrii din Europa. Decizia finală cu privire la locul viitoarelor sedii ale agenţiilor va fi luată în urma unor negocieri intense între politicienii europeni şi celelalte oraşe interesate să le găzduiască.

În urma Summitului de la Bratislava, în septembrie 2016, România încerca să-și convingă partenerii că poate găzdui una dintre agenţiile europene, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe cale de consecinţă, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Care sunt agenţiile și oficiile pentru care ţara noastră si-a exprimat interesul ?
  2. Care sunt demersurile inițiate sau continuate de Ministerul dumneavoastră în vederea găzduirii instituţiilor europene care vor trebui să se relocheze în alte orașe, după validarea rezultatului Brexit-ului?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc,

senator, Romulus Bulacu”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *