Senatorul Niculae Bădălău și procurorul Angela Nicolae, implicați în dosarul de evaziune cu prejudiciu de 50 milioane euro

Senatorul PSD Niculae Bădălău și procurorul – șef de birou de la Parchetul General Angela Nicolae sunt cele două nume implicate în dosarul privind activitatea infracțională a peste 100 de societăți comerciale românești și străine, în care prejudiciul este de peste 50 de milioane euro

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat percheziția domiciliară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a Angelei-Eugenia Nicolae – procuror-șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe – altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

“În ședința de duminică, Secția pentru procurori a CSM a încuviințat — în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată — percheziția domiciliară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a învinuitei Angela — Eugenia Nicolae — procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe — altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Solicitarea de încuviințare a percheziției, reținerii și arestării preventive a fost prezentată Secției pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție, pentru infracțiuni aflate în competența acesteia”, se arată într-un comunicat al CSM transmis luni AGEPRES.

Direcția Națională Anticorupție informează că a solicitat CSM autorizarea efectuării unor percheziții domiciliare în cazul unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — șef birou — în dosarul privind activitatea infracțională a peste 100 de societăți comerciale românești și străine, în care prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro.

Procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracțiuni de trafic de influență în formă continuată în favoarea unor reprezentanți ai societăților comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni că sunt și alte persoane cu funcții importante implicate în dosarul în care se fac peste 160 de percheziții și în care prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro.

“Da, sunt și alte persoane cu funcții importante, dar detalii vor putea fi oferite tot după ce se termină activitățile procedurale”, a afirmat Kovesi la plecare de la sediul CSM.

Întrebată în legătură cu implicarea unui senator în acest dosar, șefa DNA a răspuns: “Pentru persoane care dețin calități speciale și care sunt implicate în acest dosar nu pot să vă fac public niciun fel de informații până în momentul audierii și aducerii la cunoștință a învinuirii”.

Ea a reiterat că procurorii DNA efectuează luni peste 160 de percheziții într-o cauză complexă, care vizează acțiunile comerciale desfășurate de peste 100 de firme românești și străine.

“Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire într-un grup organizat, corupție, evaziune fiscală. Printre persoanele cercetate se află administratori de firme, avocați, angajați ai MFP, precum și alte persoane. Vor fi aduse la audieri 80 de persoane, din care aproximativ 50 vor fi puse sub învinuire și li se va aduce la cunoștință învinuirea. Prejudiciul estimat în cauză este de peste 50 de milioane de euro. S-au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului. O parte din bunuri vor fi identificate astăzi cu ocazia perchezițiilor”, a precizat Kovesi.

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de angajați ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Inspectoratului General al Poliției Romane și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații. AGERPRES

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *