Senatorul Bulacu cere soluţii de urgenţă în cazul Bombei Biologice din Depresiunea Horezu

Nu e un secret pentru nimeni că “Cernobilul de la Măldăreşti” a funcţionat deşi proprietarul este cunoscut pentru justiţie şi pentru matrapzlâcurile din localitate. Un focar de infecţie, sursă de microbi, bomba biologiocă din Depresiunea Horezu trebuia de mult închisă iar proprietarii condamnaţi pentru atentat la sănătatea oamenilor.

Senatorul Bulacu intervine în acest caz şi cere soluţii de urgenţă:

În urmă cu aproape 6 luni am supus atenției Ministerului Mediului problemele cauzate de așa zisa „groapă de gunoi” din comuna Măldărești. Am explicat la momentul respectiv, prin intermediul unei interpelări, că pe o suprafață de 60.000 mp se intend munţi de gunoaie cu un miros pestilential, greu de suportat, ce au ca rezultat ape infestate șI afectarea stării de sănătate a cetățenilor din zonă. Aceasta era imaginea dramatică pe care o oferea groapa de gunoi ce ar fi trebuit închisă cu ani în urmă. Deșeurile depozitate acolo se află pe o păşunene îngrădită, fără secţie specială de reciclare, fără bazin vidanjabil pentru colectarea levigatului sau rampă de spălarea autovehiculelor transportatoare. Reziduurile pătrund în pânza freatică a pârâului Valea Cornet și a pârâului Gorunet. Cu toate că aceste lucruri erau știute șI sesizate de Primăria Măldărești, Prefectura Vâlcea, Direcția de Sănătate Publică și Garda de Mediu au dat dovadă de indolență șI nepăsare. Nu au luat nicio măsură concretă, care să pună capăt acestei situații. Nici răspunsul Ministerului, sosit cu întârziere, nu a fost unul satisfăcător, vicepriministrul Mediului de atunci, Grațiela Gavrilescu, constatând că există reale pericole, la fel șI rapoarte de neconformitate ale gropii cu pricina, fără prea multe sancțiuni. O sfidare oficială la adresa locuitorilor din zonă.

La data de 17 iulie, în județul nostru a început calvarul gunoaielor.Odată cu expirarea autorizației de funcționare, coincidență, la groapa de gunoi din Măldărești au început să “izbucnească”, din senin, incendii. Inevitabil, pe fondul unei slabe implicări a autorităților, se nasc multe semne de întrebare. Există, din partea localnicilor, suspiciunea că scopul acestor incendii este acela de a reduce suprafața și volumul de gunoi existent în depozit pentru a diminua costurile de închidere.
Fumul gros și toxic, emanat de arderea mocnită a gunoaielor, a devenit un pericol real pentru localnicii din zonă. Aerul a devenit irespirabil.Oamenii se tem să mai consume până și apa de la fântânile din apropiere. Deși pompierii acționează cu trei autospeciale de mai bine de o săptămână la Măldărești, eforturile lor par a fi inutile. Focul arde mocnit, iar vântul și deșeurile de tot felul care se află acolo, îl amplifică. Mai mult, se pare că singura soluție, încă nefolosită de către autorități (!?), este acoperirea cu pământ a zonelor incendiate.

Nici în cel de-al doisprezecelea ceas, autoritățile nu dau semne de trezire. Este inacceptabil ca, în condițiile în care deși a trecut mai bine de o sâptămână de când locuitorii din zonă nu mai pot respira, Prefectura să facă o singură ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență și aceasta fără rezultate concrete.

Fac, pe această cale, un apel către instituțiile abilitate, cu precădere către Ministerul Mediului, Prefectura Vâlcea, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Situațiilor de Urgență să se implice în rezolvarea acestei probleme stringente, până la urmă, nu numai pentru sănătatea localnicilor din zonă, ci și din județul nostru, din cauza poluării care se extinde. Nu mai lăsați județul pradă unor grupuri de interese!

Senator

Romulus Bulacu

loading...

One comment

  • Cecile C.

    Solutia o detine colegul de Parlament , ipochimenul ALDE.
    De urmarit. Cred ca va fi circ la intrunirea ce va avea loc la groapa de gunoi , ca intre specialisti.
    Acolo vor ajunge toti deoarece , cit de curind se va sparge buboiul , pentru ca , acolo s-au vehiculat bani. Si nu putini. Impostura a inceput deja sa puta. Si ce putoare degaja. Aducatoare de
    demisii si arestari , mai mult ca sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *