Senatorul Bogdan Matei spune că familia are un rol important în îndrumarea elevilor către școlile de meserii

Comunicat de presă

Senatorul PSD, Bogdan Matei, consideră că un rol fundamental în orientarea profesională a elevilor către învăţământul profesional şi învăţământul profesional dual îl are familia şi de aceea se adresează părinţilor absolvenţilor de 8 clase să-şi ajute copiii în construirea unui viitor prin deprinderea unei meserii.

“În ultimii ani, piaţa muncii din România s-a specializat şi dacă la agenţiile de ocupare profesională acum 4-5 ani se căutau necalificaţi, în ultima perioadă se caută muncitori care să cunoască o meserie. O calificare automat implică şi o retribuţie mai mare şi garanţia unui loc de muncă stabil. În România încet încet au reapărut şcolile profesionale şi se pun bazele în mai multe judete a învăţământului dual, unde se implică atât autorităţile locale dar mai ales agenţii economici, cei din urmă înţelegând că investesc într-o pepinieră proprie de oameni calificaţi care contribuie la eficienţa şi performanţele economice ale companiei, odată angajaţi. De aceea, este nevoie azi de o consiliere profesională şi de o îndrumare a tinerilor, a absolvenilor de 8 clase pentru a urma, funcţie de aptitudini, o şcoală de meserii. Nu toţi copiii sunt buni la teorie, nu toţi au rezultate de excepţie la disciplinele teoretice dar, cu siguranţă, au îndemânare profesională şi pot ajunge buni meseriaşi”, spune senatorul Matei.

Matei adaugă în acest sens că un rol important îl are familia, care poate să treacă peste anumite mentalităţi şi să îmbrăţişeze ideea că “un bun meseriaş are mai mari şanse de a se angaja decât un absolvent de 12 clase posibil chiar şi fără diplomă de bacalaureat”

“Părinţii sunt cei care pot, printr-o colaborare cu profesorii, cu consilierii unităţii şcolare să ajute la construirea viitorului unui copil. Dacă profesorul diriginte recomandă unui părinte ca elevul să se îndrepte spre o meserie, nu este o tragedie. Dimpotrivă este mai demn azi să cunoşti o meserie decât să fii un şomer cu 12 clase. Mai mult, dacă în timpul şcolii profesionale sau duale, elevul doreşte completarea studiilor liceale, o poate face fără probleme dar este de 2 ori câştigat, în sensul că are şi o calificare şi o diplomă de bacalaureat. Un bun meseriaş poate găsi mai lesne un loc de muncă atât în România cât şi în statele comunitare şi poate spera la o salariu bun şi are siguranţa zilei de mâine”, mai adaugă parlamentarul vâlcea.

În acest an, în judeţul Vâlcea se pun bazele învăţământului dual pe sistemul celui din Braşov, unde la mai bine de 4 ani de funcţionare, s-a ajuns la o concurenţă de chiar 7 candidaţi pe un loc.

În prezent, piaţa de muncă din Vâlcea ca şi la nivel naţional este deficitară la capitolul forţă de muncă specializată.

Biroul de Presă al Senatorului Bogdan Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *