Senatorul Bogdan Matei insistă pentru crearea de şcoli profesionale pentru industria de turism

Anul 2017 a însemnat primul an pentru judeţul Vâlcea, când numărul turiştilor străini a atins cifra de 10.000 iar din punct de vedere al înnoptărilor judeţul nostru se află în top 5 la nivel naţional, depăşind Prahova, judeţul cu care competionăm în mod direct din punct de vedere al geografiei turisticie.

Dată fiind această creştere a industriei turismului, senatorul PSD, Bogdan Matei, consideră de bun augur reînfiinţarea învăţământului profesional turistic pe lângă liceele economice din judeţ dar şi a unor specializări în învăţământul dual care va debuta în Râmnicu Vâlcea, începând cu anul şcolar următor.

“Foarte mulţi agenţi economici din turismul vâlcean se plâng de lipsa unui personal calificat care să lucreze în unităţile hoteliere şi de alimentaţie publică din staţiunile vâlcene. Este un adevăr că ne confruntăm cu lipsa recepţionerilor, a cameristelor, a ospătarilor, a bucătarilor, a tutoror meseriilor care derivă din această industrie. De aceea poate şi imaginea unor servicii care lasă de dorit, pentru că nu avem suficienţi specialişti în aceste ramuri. Vâlcea este un judeţ generos, din punct de vedere turistic, care oferă turism pentru 4 anotimpuri, deci nu sezonier cum este litoralul, de exemplu. Aşadar un contract de muncă în turism,  în Vâlcea, are o altă siguranţă a locului de muncă, cu atât mai mult dacă am vorbi de specialişti în ramură”, spune parlamentarul vâlcea.

Acesta insistă astfel atât pe lângă liceele vâlcene şi pe lângă agenţii economici dar şi pe lângă părinţi să înţeleagă importanţa învăţământului profesional în turism care are viitor în judeţul Vâlcea.

“Perspectivele sunt îmbucurătoare dacă privim numărul de turişti care au fost în Vâlcea în 2017, pentru prima dată devansând judeţul Prahova dar mai ales faptul că judeţul nostru devine atractiv şi pentru turiştii străini. Vedem cum dezvoltatorii de afaceri în turism au proiecte în zonele Horezu, Vaideeni, Mălaia, Voineasa, Ţara Loviştei, în bazinul balnear al judeţului, etc. Poate că aceşti agenţi economici ar fi interesaţi să investească şi în educaţie, poate că mentalităţile familiei de a-şi vedea copilul cu un atestat profesional şi cunoscător de meserie vor avea o prioritate. Eu le doresc succes şi spun că a investi de acum în şcolarizare pe turism e o provocare, una care nu va da greş în viitor”, a mai adăugat parlamentarul vâlcean.

Senator PSD, Bogdan Constantin Matei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *