Sediul Securităţii şi Miliţiei unde erau bătuţi chiaburii devine un dispensar modern în comuna Făureşti

Făureştiul a fost leagănul ţărăniştilor vâlceni; aici, la începutul secolului XX, existau cele mai mari familii politice ale celebrului partid istoric, partid care a avut urmaşi politici până în anii ’90.

Vorbim de familia Livezeanu. O familie care avea proprietăţi în Diculeşti, Bălceşti, Iancu Jianu şi un frumos conac în Făureşti. Conacul aparţine iniţial familiei Bârzescu, înrudită ulterior cu familia Livezeanu Din păcate, în prezent conacul este o ruină, deşi e deţinut de una din cele mai renumite firme de panificaţie din Vâlcea. Poate că această firmă nu va lăsa să se distrugă acest conac.

 

Unul dintre marii oameni politici ai Făureştiului a fost Andrei Petre Livezeanu. În 1900 termină Facultatea de Drept din Bucureşti, devine doctor în Drept (1900) şi profesează ca avocat la Râmnicu Vâlcea. În 1907 scoate revista ,,Domnia ideilor”, în care susţine cauza ţărănească. El i-a apărat pe cei doi inculpaţi în răscoala din 1907 din judeţul Vâlcea, Mihai Popescu, cântăreţ şi învăţător în comuna Băbeni-Făureşti şi Ion (Ilie) Stoenescu, învăţător suplinitor în satul Berbeşti, Comuna Laloşu – ambii vor fi eliberaţi după trei, respectiv două luni de arest preventiv.

Face parte din Mişcarea Naţională, condusă de Nicolae Iorga. În 1909 candidează din partea acestui partid la Colegiul al III-lea, obţinând cel mai mare procent pe ţară. A fost prodecan al Baroului de Avocaţi din Vâlcea, iar din 1918, decan al acestuia. La alegerile din 1922, lista ţărăniştilor vâlceni cuprindea pe Ştefan Tătărescu, Andrei Livezeanu, Ion Diaconescu, Ion Cernăianu, Gh. S. Nicolaescu-Voiceşti, obţinând 4.500 de voturi.

Andrei Livezeanu devine preşedinte al PNŢ. Organul local al Partidului Ţărănesc din judeţul Vâlcea era ,,Secera”, care a apărut între anii 1920-1926, sub conducerea lui A. D. Livezeanu şi Iosif Andreescu. În mai multe rânduri a fost deputat şi senator din partea P.N.Ţ. Vâlcea în Parlamentul Romaniei: deputat între 1926-1927 şi senator între 1928-1931. În 1927 se retrage de la preşedinţia organizaţiei judeţene, neavând posibilităţi materiale de a mai susţine cheltuielile legate de campanile electorale – în acea perioadă, partidele politice nu erau subvenţionate, cotizaţiile erau neînsemnate, majoritatea cheltuielilor electorale fiind suportate de preşedintele organizaţiei judeţene. A fost însă proclamat preşedinte de onoare.  Andrei Livezeanu a decedat la 17 octombrie 1938.

Magda Bârzescu, nepoata moşierilor Bârzescu se mărită cu Andrei Petre Livezeanu. De ce este important acest aspect. Pentru că Magda Livezeanu – Bârzescu, soţia marelui om politic, ridică, în comuna Făureşti, prima unitate medicală de aici. O casă a naşterilor sau a moaşelor, un fel de maternitate rurală, şi se implică activ în sănătatea femeilor. În 1940, aici veneau medici de la Spitalul Oteteliş, în mod periodic, pentru consultaţii plătite de văduva Livezeanu.

În 1948, regimul comunist confiscă reşedinţa Livezeanu, Magda Livezeanu pleacă în exil. Aceasta însă donează comunităţii dispensarul medical şi islazul comunal.  Conacul devine sediul GAC-ului (strămoşul CAP-ului), dar clădirea dispensarului devine sediul Miliţiei şi, pe perioada colectivizării, al Securităţii Statului. Aici erau aduşi chiaburii din Făureşti, Diculeşti, Laloşu, Bălceşti şi bătuţi, schingiuiţi pentru a fi convinşi să intre la “colectivă”. Din cauza strigătelor care se auzeau, prizonierii sunt mutaţi două case mai jos, într-un beci al unui fost legionar. Timp de doi ani, Securitatea impune un regim de teroare în această parte de judeţ.

Dispensarul medical devine, de-a lungul a 50 de ani, sediu de primărie şi grădiniţă. În 1990, clădirea recapătă destinaţia iniţială, cea de dispensar.

Şi iată că în 2019 au demarat lucrările de modernizare totală a acestei clădiri simbol pentru făureşteni. O clădire a istoriei.

“Aici va funcţiona unul dintre cele mai moderne dispensare din zonă. În afara medicului generalist, aici va fi un cabinet stomatologic şi, săptămânal, un medic de la Bălceşti va veni pentru consultaţii. Unitatea va fi, cum am spus, reabilitată total – acoperiş, structură de rezistenţă, dar cu păstrarea arhitecturii brâncoveneşti, moştenire a boierilor Livezeni”, spune primarul Marius Irimia.

Lucrările au demarat în luna februarie a acestui an şi se speră ca, până la finalul anului, să fie finalizate. Aici vor fi 3 cabinete medicale moderne, o sală de aşteptare, o sală de consultaţii, toalete, mobilier, şi un mic părculeţ verde la intrare.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *