Sediul Partidului Muncitoresc Român din Bălceşti, al doilea ca mărime din Vâlcea şi între primele 10 din Oltenia

Nu greşim cu nimic dacă îl numim capitală de sud sau de marginea oltenească a judeţului. Este vorba de oraşul unde se făcea negoţul de munte cu cel de şes, unde oltenii de jos schimbau opincile şi luau pe ei sumanele de deal, este de departe cel mai interesant târg al Vâlcii. Da, e vorba de Bălceşti, oraşul care are un centru istoric şi un parfum de epocă, unul scris de cerneala lui Poenaru şi de danţurile şi zaiafeturile de la conacul Otetelişenilor.

Dar Bălceştiul nu a rămas captiv în trecut, în prezent, primăria se află în plin proces de atragere a investitorilor în noul parc industrial dar şi de amenajare a oraşului, astfel âncât târgul vechi al Otetelişenilor să fie cu adevărat o capitală regională.

Bălceştenii mai sun că Vâlcea începe de la Bălceşti la fel şi Doljul. Ei fiind punctul de delimitare între oraşul târgoveţilor care vin de la şes şi se întâlnesc cu cei de la munte. Aici merele şi lemnele sufereau de alchimie şi se transformau în grâu şi porumb sau invers.

Centrul civic din Bălceşti are un parc elegant, şcoala de lângă este una modernă, şi se aşteaptă un nou spital fie public, fie o clinică privată în fostul local al căminului de bătrâni.

Primăria speră că investitori importanţi vor veni şi în Parcul Industrial cu precădere în industria agro-alimentară.

Ca fapt divers, deşi era doar o comună, în  anul 1957 aici a fost construit sediul Partidului Muncitoresc Român, al doilea din judeţ ca mărime şi printre cele 10 din Oltenia. Aici au fost aduşi 5 ani, ţăranii chiaburi şi “convinşi” să intre în colectiv.

La etaj, era PMR şi  avea biroul primul secretar al Raionului Olteţ, iar la parter funcţiona UTC-ul. În anul 1967 acest sediu a fost închis şi a devenit centru comunitar, incluzând instituţiile publice din localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *