Seceta a compromis 70% din culturile de porumb din judeţul Vâlcea

Culturile de porumb au fost compromise din cauza secetei pe suprafeţe cuprinse între 40 şi 70% în aproape toată zona din sudul judeţului Vâlcea, existând localităţi unde lipsa precipitaţiilor a fost de aproximativ două luni.

Astfel la Grădiştea, Livezi, Zătreni, Lăcusteni, suprafeţele cu porumb au fost afectate în proporţie de 40%, fermierii fiind nevoiţi să cureţe deja terenurile.

“Se întocmesc listele cu daune care vor fi raportatea mai departe la direcţia agricolă şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Avem până la 40% compromisă cultura, a fost cred că cea mai secetoasă vară din ultimii zece ani”, a declarat Ilie Boiangiu, primarul din Grădiştea.

La Bălceşti, porumbul a fost tăiat pentru furaje, aici, suprafeţele compromise au depăşit 50%.

“A plouat, din păcate, foarte târziu pentru porumb. A fost secetă, pământul era crăpat. Porumbul şi floarea soarelui au fost afectate. Ploaia din aceste zile este bună, însă pentru arăturile de toamnă şi pentru legume. Pentru restul este prea târziu. Noroc cu grâul că a mers bine la 3.800 kg la hectar”, a declarat Ion Curelaru, edilul din Bălceşti.

Situaţia cea mai gravă este la Valea Mare, Făureşti şi Diculeşti. Dacă la Valea Mare porumbul a fost compromis pe suprafeţe de 60%, la Diculeşti s-a ajuns la peste 70% din suprafeţe. “Nu a plouat de două luni, abia în această săptămână au venit primele ploi. Porumbul este distrus de secetă, nu mai e nimic de făcut, decât furaje pentru animale”, a precizat edilul din Diculeşti, Sabin Crupăreanu.

De asemenea, şi culturile de floarea soarelui au fost distruse aproape în totalitate.

De altfel, nici zona legumicolă nu a fost ocolită de secetă, de exemplu peste jumătate din culturile de ardei fiind distruse în bazinul legumicol Voiceşti. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *