Seară de film în aer liber, în fiecare week-end, în comuna Nicolae Bălcescu

Topologul este râul care aduce cele mai frumoase nopţi de luncă într-o comună cu nume de istorie. O comună unde, unul din cei mai mari vizinionari ai secolului XIX, unul care a vorbit despre reforme, pe când statul român purta ciuboţele turceşti şi dormea pe perne sultăneşti.

Bălcescu, despre el este vorba, probabil privind la stelele care se adunau pâlcuri de noapte deasupra luncii majestuoase a Topologului, gândea cum să preschimbe căciula aia boierească, umflată şi hazlie cu croiala apuseană. Acolo, la conacul din comuna de graniţă, se prea poate să fi început o gândire care a zguduit din temelii o Valahie amorţită sub sultanatul olog de mijloc de veac trecut.

Dacă te plimbi doar câteva ore prin această comună, aflată la o aruncătură de băţ de Râmnicul paşoptist, ai să înţelegi de ce „dreptatea şi frăţia” au rude directe cu Topologul lui Bălcescu.

Dar asta a fost istoria, o istoria uriaşă, a acestei zone absolut fascinante din Valea Topologului.

Cu foarte multe sate și pe o întindere destul de mare, administrația comunei Nicolae Bălcescu a reușit să implemengteze zeci de proiecte prin care a modernizat infrstructura de bază. Apă, canal, asfat, iluminat public, parc modern, instituții reabilitate, poduri care facilitează accesul locuitorilor, sunt printre proiectele care au schimbat fața localității.

Acum, potrivit primarului Constantin Oprea, locuitorii satului Gâltofani au intrările la proprietăți modernizate, cu poduri noi și șanturi rigolate, iar în curând vor începe lucrările ți la  podul din Dosul Râului, în punctul Rădoești, precum și la puntea pietonală din satul Pleșoiu care face racordul cu drumul județean 678A și drumul județean 678D.

Primarul Constantin Oprea a declarat că așteaptă aprobarea proiectului cu fonduri europene, prin AFIR, pentru reabilitarea și modernizarea căminului cultural din satul Valea Viei, iar în satele Valea Viei și Rotărești mai face o extindere de alimentare cu apă și canalizare pentru a asigura utilitățile necesare cetățenilor.

Introducerea gazelor naturale este proiectul pentru mandatul următor al primarului , iar în acest sens, a început toate demersurile pentru realizarea acestui proiect extrem de important pentru comunitate, fiind și o oportunitate pentru dezvoltarea economică a localității. Potrivit acestuia, documentația prevede, pe lângă studiu de fezabilitate, o Stație de Reglare și Măsură (SRM), rolul acesteia fiind de a asigura, regla și măsura gazele naturale în sectorul de distribuție. 

”Avem aprobările de la Transgaz, s-a achiziționat și un teren de 600 mp, în comuna Golești, unde va trebui amplasată Stația de Reglare și Măsură  și sper să fie finanțat printr-un program al Guvernului, deoarece acest proiect este prioritar în mandatul următor”, a declarat primarul Oprea.

Un aspect inedit, de felicitat, este iniţiativa tinerilor din localitate, care, pe stadionul comunal, au oragnizat în fiecare week-end, seara de filme. “Am profitat cum s-ar spune, şi de pandemie, când majoritatea tinerilor s-au retras la Nicolae Bălcescu. Mulţi lucrând de acasă şi plecând din oraş. Atunci ne-a venit ideea de a organiza o formă de socializare şi am ales acest mod de a petrece serile de week-end la un film, în aer liber, respectând evident regulile de sănătate. Plăcerea a fost să văd că la prima ediţie au venit 100 de persoane şi nu doar tineri. au venit şi bunici cu nepoţi. Înainte de film s-a jucat fotbal, a fost chiar o treabă frumoasă. Nu este o treabă comercială, este pur şi simplu, un eveniment civic, o socializare”, spune Cătălin Moşteanu, cel care a avut această idee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *