Se toarnă asfalt pe cel mai înalt pod boltit din Vâlcea, legătura dintre Valea Oltului şi Ţara Loviştei

Lucrările de reabilitare a podului din beton boltit, cel mai mare în arc, din Vâlcea, din zona Cornet, care leagă DN 7 de comunele Perișani și Racovița, au intrat în linie dreaptă.

Astăzi, 21 octombrie a.c., RAJDP Vâlcea a început turnarea covorului asfaltic. Constructorul respectă graficul de lucrări stabilit cu beneficiarul proiectului, care prevede înlocuirea panourilor de parapet degradat, a bordurilor existente, precum și refacerea trotuarelor.

Reabilitarea podului din beton armat peste râul Olt, singurul pod boltit din județ, este un obiectiv extrem de important, deoarece face legătura dintre DN 7 și comunele care formează Tara Loviștei.

„Sunt bucuros că am reușit să reabilităm singurul pod boltit din județ, construit în urmă cu mai bine de 50 de ani. Ne facem datoria și vom continua investițiile în infrastructura rutieră din nordul județului”, Constantin Rădulescu, Președinte al Consiliului Județean Vâlcea.

Este vorba de podul de la Cornet, pod care leagă Valea Oltului de cele cinci comune care compun Tara Loviștei.

Putina lume știe că acest pod, inițial, a fost construit că pod tehnologic, el urmând a asigura construirea unei Megahidrocentrale pe Valea Oltului.

In anii ’70, regimul comunist inițiase proiectul celei mai mari hidrocentrale de pe râul Olt care avea barajul și sala turbinelor la Racoviță iar lacul de acumulare ar fi ajuns la Boita (Sibiu). Lacul ar fi asigurat și apă de răcire pentru o centrala nucleară care ar fi urmat să fie construită la Boita.

Pentru aceasta megastructura ar fi urmat că șoseaua și calea ferată sa fie ridicate cu 50 de metri iar comunele Câineni și Racoviță strămutate cu totul, actualele amplasamente urmând a fi inundate.

După realizarea proiectului, văzând sumele de ordinul a zecilor de milioane de dolari regimul a decis să nu îl mai implementeze, spargandu-l in 4 amenajări hidro – CHE Cornet, CHE Robești,  CHE Câineni și CHE Lotrioara. Mai ales că în acea perioadă erau în lucru alte trei megastructuri hidroenergetice – Bicaz, Vidraru și Vidra.

Din acest proiect a rămas doar podul tehnologic de la Cornet care a intrat luni, în asfaltare.

Compartimentul Comunicare, Relații Publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *