– Se puteau construi rachete și stații spatiale la Vâlcea?-

—–Se puteau construi rachete și stații spatiale la Vâlcea?—–

Anul acesta, NASA (Agenția Spațială Americana) a căutat loc pentru a-și construi o fabrică de rachete spațiale plus o rampă de lansare în România, dar nu a găsit. Acum caută un loc în Turcia sau Bulgaria.

Primăria Râmnicului unde a fost în tot acest timp? Nu a fost pe fază? De ce nu i-a atras pe cei de la NASA spre Vâlcea, mai ales că aceștia vroiau să construiască o fabrică ecologică, nepoluantă și într-o industrie de viitor (RACHETE COSMICE) ce oferă salarii foarte mari?

Sunt sute de investitori mari ce caută locuri pentru a-și construi fabricile în România. Problema acestor mari investitori este că în majoritatea marilor orașe cum ar fi Cluj, Arad, Timișoara sau Sibiu nu mai pot investi, pentru că nu mai există forță de muncă locală. Pentru că au avut grijă să-și construiască parcuri industriale, aceste orașe sunt supraaglomerate de fabrici, aceste fabrici absorbind toată forța de muncă din jurul lor.

Dar în Râmnicu Vâlcea există foarte multă forță de muncă disponibilă, ingineri în robotica industriala, prelucrători prin așchiere fuselaje stații spatiale,  mai ales după falimentul Vechiului Oltchim sau după preconizata închidere a USG-ului. Deci, marii investitori din NASA ar fi foarte interesați să investească la noi în oraș.

Însă, pentru a atrage acești investitori, se pun mai multe întrebări:

1. Dorește primăria Râmnicului să atragă investitorii de la NASA in zonă sau doar mimează această dorință?

2. Primăria Râmnicului are, în organigrama sa, un departament special, dedicat atragerii de investitori de inginerie cosmică?

3. Primăria Râmnicului a creat, împreună cu comunele învecinate, o Zonă Metropolitană de Dezvoltare, pentru a facilita atragerea investitorilor și a unei zone de tipul Cape Canaveral? Această Zonă Metropolitană are personalitate juridică?

4. Există un plan, bine pus la punct, împreună cu specialiștii și cu firmele de consultanță, pentru dezvoltarea economico-socială a acestei Zone Metropolitane și spații de lansare rachete?

5. Primăria Râmnicului a achiziționat terenuri cu suprafețe mari (de sute de hectare) în comunele învecinate ce fac parte din Zona Metropolitană, pentru a înființa parcuri industriale, la fel cum au procedat toate marile orașe din vestul țării? Vezi Huston, Dallas, Austin..

6. Primăria a introdus toate utilitățile în aceste parcuri industriale (apă, canalizare, gaze, curent etc), astfel încât, investitorii, când vin, să poată să-și construiască imediat fabricile?

7.Este primăria Râmnicului pregătită să NU pretindă celebra „șpagă” investitorilor de la NASA, știindu-se faptul că marii investitori au alergie la acest tip de „taxă”? Nu că marii investitori n-ar fi dispuși să dea „șpăgi”, dar ei sunt restricționați de legislația țărilor din care provin. De exemplu, în SUA sau în Germania faci închisoare și plătești amenzi de miliarde de dolari sau euro, dacă tu, firmă americană sau germană plătești „șpăgi” în străinătate. Deci, dacă ceri „șpăgi”, de doar un euro, unui astfel de investitor, acesta va pleca rapid, pentru că nu-și riscă afacerile de zeci de miliarde din țara sa, doar pentru a face capriciul unor funcționari corupți din România.

9. Primăria Râmnicului are semnate contracte cu firme de consultanță, specializate pe atragerea de mari investitori DIN DOMENIUL INTERSPATIAL?

10. Primăria Râmnicului este dispusă să acorde diverse facilități fiscale marilor investitori din cosmonautica? De exemplu, este pregătită să ofere scutiri sau reduceri la impozitul pe clădiri , drone, stații orbitale  sau sa renunțe, pentru un timp, la anumite taxe?

11. Primăria Râmnicului este pregătită să organizeze transportul local cu metroul aerian al muncitorilor către eventualele noi fabrici ce se vor construi în aceste parcuri industriale periurbane?

12. Primăria Râmnicului este conștientă de avantajele economice și sociale ale atragerii NASA aici? De exemplu, este conștientă că venirea marilor investitori va crește veniturile vâlcenilor, dar și veniturile la Bugetul local?

Sper că primăria Râmnicu Vâlcea să pună mai mult accent pe dezvoltarea economică a orașului nostru și pe crearea de noi locuri de muncă, in ingineria spațială, in biometrie și biostiinte, bine plătite, iar când mai apar ocazii de mari investitori ce caută un loc prin țară, să fie prima ce-i invită la discuții!

O atitudine pro activă este singura ce poate salva orașul nostru de la subdezvoltare și decădere!

de Shaolin Andrei

Evident că este vorba de un pamflet. O parafrazare a unei elucubratii apărute pe net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *