Treptat, se construiește o nouă stațiune, la nici 5 km de Râmnicu Vâlcea

Riviera Oltului frumos are un nume, un nume care coboara ca un taior de vară de sus de pe culme spre râul regal, riviera din stânga Oltului are un nume, un blazon, este fermecătoarea localitate a Dăeștiului. O comună urcată în trepte de la luciul albastru al Oltului, până la albastrul cerului, maroniul de toamnă al pădurilor, livezile albe primăvăratice.  Dăeștiul

La marginea lumii frumoase a Dăeștiului stă Oltul, surprins în leneveala lui tomnatecă la baraj.

Miroase a iarnă acum la Dăeşti iar brumele dimineții stau încă mult la sfat pe marginea de drumuri, pădurile galbene și roșii se oglindesc în alul ceții, printre cabanele din păduri. Aceasta este noua stațiune care crește lângă Vâlcea.

Sunt 5 pensiuni, alte două în lucru. Complexul Fedeleșoiu se renovează, lacurile sunt pentru bărci, mici ambarcațiuni, lebede, sălcii. Dăeștiul oferă totul pentru toată lumea.

Iar de sub albia Oltului, dimineaţa ridică ceata ielelor care se urcă sus spre Runcu. Este o poezie care adună primele frunze de mesteceni albi şi primele tăceri ale păsărilor de vară.

Așadar, Dăeştiul se contruiește deja ca un uriaș arhipeleag turisti care dună rezidenții de la oraș, atrage ca un magnet, pe cei care iubesc natura și liniștea codrului, fiind comuna  turistică cea mai apropiată de Râmnic, primul popas înspre munte, prima alegere a nordului de mai sus de Râmnic.

Administrată de George Popolan, localitatea are drumuri, apă, canalizare, în foarte scurt timp gaze, școli moderne, grădinițe, parcuri de recreere, fiind o oază absolut superbă pe această rivieră a Oltului.

“ Vom depune anul viitor documentația pentru stațiune turistică. Dacă acum doi ani, cifrele turiștilor atingeau 100 pe tot anu, acum ne pregătim de a avea 1000 pe tot anul și acesta este doar primul pas. Dăeștiul va fi o destinație turistică unde să se vină cu plăcere. Cu relaxare. În micile vacanțe sau în zilele libere să faci sport, să joci un fotbal, să iei o bicicletă, să faci drumeții, să mergi le pescuit, să ai grijă de sănătatea ta. Acesta este conceptul stațiunii Dăești. Un proiectul de suflet. Să facem din Dăești acel Acasă, pentru oricine și localnici și turiști”, spune edilul Popolan.

 

Așa este, Dăeştiul se schimbă, acolo unde Traian a avut cel mai mare castru de pe Olt, azi se ridică una din localitățile cu un potențial agro-turistic imens. Se așteaptă investitorii în turism și nu puțini care nu au cum să regrete dacă vin aici, pe colinele Dăeştiului,până sus, la marginea cerului, în vârful subcarpaților.

Nimic nu se compară, sincer, cu panorama Oltului de sus, lacul de la Dăești  este ca o mare liniștită a Vâlcii, o pictură reușită a unui Dumnezeu care a binecuvântat acest județ.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *