Scundu, localitatea unde aerul, clima şi geografia înseamnă sănătate

Una din trecătorile vâlcene, una care vine din istorie ca un arc peste timp are povestea numită Scundu, localitatea celor 400 de izvoare.  Acolo, unde pistolarii haiduci făceau legea de la Olt până la Pesceana, pădurile au marcat întotdeauna desinenţa unei localităţi spânzurată pe dealurile de mijloc ale Vâlcii, unde casele sunt vârfuri de valuri de pământ şi unde stejarii vorbesc cu poezie şi cu bibliile în mână despre paradisul descălecat aici, pe culmea Scundului.

Dacă este să alegem vreodată zona Vâlcii unde linistea vecerniei, mirosul de crin imperial, galopul calului din poveste, iernile care leagă ramurile stejarilor, într-un dans imperial, la Scundu s-ar putea decide cea mai frumoasă destinaţie de deal şi de pădure. Unde oamenii ştiu să spună fiecare câte o poveste, toţi au primit în dar o ie de la moşi, un cufăr de zestre, un borangic, un ştergar care împlineşte peste o acum suta de ani….

„Cred că aici dacă cineva ar dori să investească într-un sanatoriu, într-un complex de odihnă, dată fiind calitatea aerului, nu ar greşi. Este de departe cel mai curat aer din Vâlcea, poate că sunt subiectiv, dar s-au făcut studii în acest sens, aici este cel mai bun loc, fiindcă ne aflăm între dealuri, între două văi, într-un climat blând, ierni nu prea reci şi veri răcoroase. Un sanatoriu ar fi cea mai bună investiţie”, spune Dumitru Blejan, primarul din Scundu.

De altfel aici se află şi cel mai recent Centru Social pentru Vârstnici, unul foarte modern şi deja căutat pentru rezidenţă. În prezent se lucrează la şcoala gimnazială  si la dispensar iar administraţie pregăteşte cadourile pentru sărbătpri pentru copiii din Scundu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *