Scundu – între legendele de ieri şi viitorul economic

Sărbătorile de iarnă au ajuns şi în localitatea trecătorilor de Vâlcea. Dinspre podgorii, spre Dealurile Pescenei, la Scundu, în pas de colinde, de iarnă liniştită, Primăria se pregăteşte pentru sărbătoarea naşterii Mântuitorului, cu grijă pentru semeni. Astfel, Dumitru Blejan nu-i uită pe cei care au trăit în respect şi armonie, timp de 50 de ani, în familie.

“De Crăciun, într-un cadru oficial, vom înmâna câte o diplomă şi suma simbolică de 100 lei unui număr  de 37 de familii care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie, plus o mică gustare. De asemenea, Moş Crăciun vine şi la şcolile din Scundu şi va oferi în dar tuturor şcolarilor şi preşcolarilor din localitate, tot cu ocazia Crăciunului, cadouri sub bradul frumos împodobit”, spune Blejan.

Trăgând o linie, pentru Dumitru Blejan, anul 2015 a fost unul mulţumitor. Se putea şi mai bine dacă sprijinul financiar de la centru era mai consistent. A fost un an în care s-au executat lucrări de consolidare a malului pârâului Scundu, cel care, în vara anului 2014, a dat mult de furcă. Lucrările au fost realizate pe situaţii de urgenţă, lucrări ce sunt în derulare şi vor continua şi în 2016. O altă lucrare este  căminul de bătrâni, construcţie care se va da în folosinţă în vara anului 2016.

La capitolul realizări, Blejan menţionează şi înfiinţarea Mănăstirii din Scundu şi bazele proiectului rezidenţial din zona Crângu.

Pentru anul 2016, se au în vedere extinderea reţelei de canalizare şi apă, modernizarea căminului cultural, construcţia unei baze sportive.

În plan cultural, autorităţile locale doresc o marcă identitară pentru Scundu, o conturare din punct de vedere istorico-social a localităţii, punerea pe hartă a identităţii acesteia.

Iar ca infrastructură, drumul turistic Scundu – Pesceana – Roeşti – Lăpuşata, un drum de legendă, ar aduce şi valorifica istoria valahilor din aceste locuri, de la daci la domnitorii evului mediu, dar şi la cetele de haiduci care au împânzit codrii Vâlcii de Mijloc.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *