Schimb dur de replici între fostul ministru USR al Sănătații și președintele social -democrat al CJ Vâlcea

Constantin Rădulescu sare la gâtul USR și îi acuză pentru faptul că niciun spital vâlcean nu este prins pe lista PNRR, privind reabilitarea:
”Sănătatea vâlcenilor nu este importantă pentru USR. Trebuie să vedeți o „ticăloșie” politică, manifestată sub forma unei „omisiuni” a spitalelor vâlcene, din lista unităților spitalicești, care puteau primi finanțare prin PNRR.
Nu ne poate acuza nimeni că nu am fost pregătiți, am avut documente solide, proiecte mature. Iată situația reală:
Încă din luna februarie 2020, am transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerile noastre de proiecte, care să fie finanțate prin PNRR.
La capitolul SĂNĂTATE, am depus 6 propuneri de investiții:
– Reabilitarea, extinderea și dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăești
– Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Vâlcea
– Modernizarea și dotarea Spitalului Județean de Urgență Vâlcea
– Reabilitarea, modernizarea și dotarea secțiilor din clădirile C1, C2, C3, C4, C7, C8, C9, C10 și C12 ale SJU Vâlcea situate în strada General Magheru nr.54
– Realizarea Clinicii B.F.T. Călimănești
– Modernizarea, extinderea și dotarea blocului operator din cadrul SJU Vâlcea.
Am precizat pentru fiecare în parte valorile estimate, precum și stadiul documentației tehnico-economice, până la momentul transmiterii solicitării.
Având în vedere faptul că la unele dintre investiții suntem înaintați în ceea ce privește documentația, este inexplicabil cum fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și cei care au lucrat la această listă au scos Vâlcea de pe harta investițiilor în sănătate.
Proiectele noastre aveau grad ridicat de maturitate și întruneau toate condițiile pentru a fi prinse în această listă. Cu toate acestea, nicio propunere nu a trecut de criteriile lui Ghinea: „ZERO” investiții pentru Vâlcea!
Domnul Ghinea și ai lui USR-iști au acționat în logica unei ticăloșii politice, dovedind că sănătatea și viața vâlcenilor nu sunt prioritare pentru aceștia.
Acești domni USR-iști și-au bătut joc de județul Vâlcea, iar oamenii trebuie să știe acest lucru”
În replică, fostul ministru USR, al Sănătații, dă o replică social-democraților, considerându-i leneși și dezinformați
”Pare că celor de la PSD nu le place să citească sau să muncească. Cel puțin asta reiese din acțiunile lor din ultima perioadă în ceea ce privește PNRRul. Se comportă ca și cum nu ar fi la guvernare. S-a dat ordin pe unitate ca în întreaga țară să iasă și să se plângă de PNRR Sănătate. Zilele trecute a fost Olguța, săptămâna asta e domnul Rădulescu, președinte al Consiliului Județean Vâlcea. Spune domnul președinte că proiectele trimise de dumnealui nu au fost incluse în PNRR.
Îi reamintesc lui și șefilor lui de la București pe această cale următoarele:
▶️ Componenta sănătate a PNRR include, în programul de investiții dedicat spitalelor DOAR construcții noi (spitale sau corpuri noi de spitale). Domnul președinte al Consiliului Județean ar putea să citescă întreg PNRR-ul, nu doar să iasă la atac la comanda șefilor de la București. Ar afla astfel că tot în PNRR există, în Planul Renovării I1.b – Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice cu valoare de 1,170 mld Euro. Aceasta este coordonată de Ministerul Dezvoltării. Deci domnul Rădulescu trebuie să se adreseze la alt minister, pentru că investițiile propuse de dânsul sunt proiecte de reabilitare și modernizare, ele nu au putut fi incluse în componenta sănătate, destinată doar construcțiilor noi, dar pot fi incluse în Planul renovării.
Pe lângă cititul întregului PNRR, domnul președinte și-ar putea completa lista lecturilor obligatorii cu cea a Programului Operațional Sănătate. Aici am gândit o linie de finanțare pentru asistența medicală pe termen lung și recuperare: spitale de recuperare, centre de paliație, zona de îngrijiri la domiciliu. Că afară de renovări, o investiție la care face referire domnul de la PSD este tocmai una într-un spital de recuperare.
Deci, domnilor Ciolacu, Rafila și Rădulescu, citiți, munciti și apoi vorbiți!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *