Satul Zgubea devine pivot economic în zona Vâlcii de Mijloc

Zgubea de Roșiile. Este unul dintre cele mai frumoase sate din Roșiile. Este un sat aflat în mijloc de județ, cu case adunate în jurul unei nobile biserici de zid. Un sat spre care se ajunge printre dealuri și păduri.

Pentru că aici, la Zgubea, se spune că ciocârliile au fost la începutul începuturilor iele, aceste iele luau minţile bărbaţilor, îi transformau în neoameni şi le promiteau nemurirea. Până când o zână bună, un fel de Cosânzeană, sosită pe valea Sasei, a dezlegat blestemul bărbaţilor iar pe iele le-a transfomat în ciocârlii. Cert este că de aici, folclorul vâlceam a început să se extindă, oferind aşa cum am spus, una din interpretele dragi ale românilor din toată ţara.

Comuna Roşiile are un trecut de legendă, aici, se pare că haiducul Dragu ar fi contruit o mănăstire, cea din Pieleşti. Rupt de gelozie, pentru că inima lui rămăsese prizonieră Doiniţei a lui Ciucă, s-a apucat să zidească lăcaş de cult pentru că i-a promis femeii că o ia de nevastă. Numai că Dragu a fost prins de poteră şi a înfundat ocna, unii spun că a murit în schimb de focuri, alţii spun că s-a ascuns călugăr. Nimeni nu ştie exact, dar Doina lui Dragu a fugit din sat, după ce relaţia lor s-a destrămat. Ar fi fugit cu boier din neamul tetoienilor, chiar la Viena. Doina fiind o frumuseţe orbitoare pentru orice bărbat care punea suflet în privire.

Revenind la comuna de azi, cu satele ei răsfirate pe sus, pe culmi și prin văi răcoroase, trebuie să spunem că primarul Dumitru Constantin încearcă să dea o direcţie acestui tărâm care leagă în trepte mijlocul de Vâlcea cu sudul judeţului, are de luptat cu îmbătrânirea populaţiei dar este fericit că au început să se întoarcă acasă fii satului.

„Sunt câţiva tineri care au început câte o afacere, unii cu ferme, alţii au deschis chiar şi baruri frumoase, cum au învăţat ei în lumea largă. Comuna noastră se dezvoltă, prinde contur o direcție economică”, spune Constantin

Și așa e. Azi, am văzut un frumos parc fotovoltaic care se va întinde pe 10 hectare, însemnând locuri de muncă, redevențe, salarii, taxe și impozite. Germinarea unei noi industrii. Transformarea comunei Roșiile într-un punct vital pe harta Vâlcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *