Satul medieval Firijba, inclus ca obiectiv turistic în cadrul excursiilor organizate

În urma materialelor difuzate în ultimii 3 ani de către Râmnicu Vâlcea Week, prin care am promovat cu drag satul medieval Firijba, satul tăietorilor de lemne din mijlocul pădurii, situat pe culmea subcarpatică dintre Popeşti şi Frânceşti, zeci de turişti au venit aici şi multe şcoli din România au ales, ca traseu turistic, acest frumos sat de poveste.

Numai în această vară copiii care au avut tabere şcolare în Vâlcea au avut în program şi o excursie în frumosul sat al Firijbei, loc unde cei mici din Moldova şi Transilvania au văzut îndeaproape cum arată un sat tradiţional valah, construit în mijloc de pădure.

Primăria Popeşti speră acum, odată cu finalizarea şoselei Transfirijba, ca investitorii să vină şi să pună în valoare potenţialul turistic al zonei, să ridice sate de vacanţă, să dezvolte zone de agrement, Firijba să reînvie, pentru a bucura pe cei care doresc să fugă de tumultul oraşului, să se relaxeze în mici vacanţe, aici, în Vâlcea de Mijloc, pe muchia paralelei 45.

„Pentru că fix prin Firijba trece paralela 45, cea mai importantă paralelă care traversează ţara noastră. Noi am reuşit să punem la punct infrastructura rutieră în Firijba, rămâne acum să vină cei care doresc să investească aici. Ne dorim sate de vacanţă, parcuri de aventură, stâne tradiţionale, dar vom impune un stil de arhitectură care să respecte satul românesc tradiţional. Ne dorim ca Firijba, satul medieval scos acum 3 ani din anonimat, să fie un punct turistic pe harta judeţului nostru şi a României. Mai mult, au venit englezi, austrieci, francezi, nemţi şi au rămas impresionaţi de cât de frumos s-a conservat acest loc”, spune primarul Aurora Măgura.

Satul medieval Firijba a fost atestat acum o jumătate de mileniu, deşi se spune că el este mult mai vechi, fiind construit de tăietorii de lemne în mijlocul pădurii de pe culmea subcarpatică ce desparte Frânceştiul de Popeşti, fix pe paralela 45. Acesta a cunoscut în secolul trecut o dezvoltare demografică, ajungând la peste 150 de familii, având şcoală şi biserică, dar, după 1990, a decăzut, în prezent fiind în Firijba doar aproximativ 20 de persoane, majoritatea vârstnici de peste 80 de ani.

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *