Satul medieval Firijba – cel mai mare festival folk rock în aer liber

Firijba, satul medieval aflat în mijlocul pădurii care desparte comuna Popeşti de Frânceşti, ar putea deveni, începând din acest an, un punct de atracţie pentru iubitorii de muzică din toată ţara, prin realizarea unui amplu festival, în aer liber, de etno-folk-rock.

„Avem în vedere Gărâna sau FânFest-ul, Firijba se înscrie perfect în acest sens. Este un sat conservat de pe vremea tăietorilor de lemne, este satul de care austriecii s-au îndrăgostit, dorind să investească în turism aici. În acest an, se va realiza drumul până în inima satului şi începem promovarea cu adevărat a acestui colţ de rai. Trebuie să nu omitem faptul că aici avem, pe baza studiilor, un echilibru perfect al aerosolilor, deci Firijba devine propice pentru o cură balneară. Dar cea mai importantă este aducerea zonei în dimensiunea culturală, prin promovarea unui festival, anul acesta, de etno-folk-rock, în aer liber, unde să se întâlnească iubitori de muzică din toată ţara şi multe formaţii.

Crowd/atmosphere at the 2012 Pitchfork Music Festival. Saturday, July 14, 2012. Photo by Joseph Mohan.

Crowd/atmosphere at the 2012 Pitchfork Music Festival. Saturday, July 14, 2012. Photo by Joseph Mohan.

Să avem tabere în aer liber şi investitori care să recondiţioneze casele părăsite, monumente de arhitectură”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Constantin Şerban.

Pentru Bobiţă Cătuşanu, liderul trupei Antract şi promotor de evenimente de acest gen, „Firijba nu este cu nimic mai prejos decât alte locaţii din ţară”.

„Vâlcea poate să se înscrie pe harta acestui tip de evenimente. Iar Firijba, locul care pare uitat de lume, un sat pur, curat, neatins de mâna omului nou, este locaţia ideală. Se pot face minuni aici, dacă autorităţile cu adevărat doresc o astfel de promovare”, a precizat acesta.

Cătunul Firijba este un sat vechi de peste 1.000 de ani, aflat în mijloc de pădure, care a fost ridicat de tăietorii de lemne. Acest sat a avut maximul de populaţie în 1960, aproape 150 de persoane, după care a decăzut. În acei ani, a funcţionat şi o şcoală, care a dat mai multe personalităţi, doi firijbeni ajungând unul cercetător la NASA, şi altul folk2jurnalist la o publicaţie franceză.

În prezent, peste 30 de case din sat sunt abandonate şi mai trăiesc 11 familii, din care trei sferturi sunt doar cu un singur membru, vârstnici de peste 80 de ani, şi o familie cu un copil. (folkyou.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *