Satul de romi de pe Valea Băiaşului – în pericol de a fi luat de ape

Un cătun din comuna Racoviţa, care se află pe malul râului Băiaşu, se află în pericol de a fi „măturat” de apele râului, în cazul unei viituri şi al topirii zăpezilor, potrivit Mediafax.

În aceste condiţii, primăria Racovița a cerut, de urgență, Administrației Apelor Române să aibă în vedere amenajarea albiei râului Băiașu. Primarul din Racovița, Sonia Iliescu, a explicat că râul Băiașu a erodat malurile și albia acestuia s-a apropiat periculos de mult de curțile oamenilor, astfel că gardurile multor persoane sunt „în aer”.

„Vremea caldă a angrenat topirea zăpezilor sus, la munte și nivelul apei a început să crească. Este chiar aici, la vărsarea în râul Olt. Se impune de urgență ca cei de la ABA Olt să pregătească un plan de regularizare a albiei râului Băiașu pentru a nu se repeta tragedia de acum un an de la Vaideeni. Cătunul poate fi măturat cu totul la o viitură mai mare a acestui râu”, a mai spus Sonia Iliescu.

Râul Băiașu este un afluent principal al Oltului, care izvorăște din Munții Cozia și care adună astfel apele din torenți și pârâurile pe o lungime de 20 de km înainte de vărsare. În mai multe puncte, acesta deja a afectat platforma drumului județean Racovița — Perișani, fiind afectat un sens de mers.

În cătunul din Racovița locuiesc aproximativ 100 de familii (romanialibera.ro)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *