Sătenii din comuna Nicolae Bălcescu sunt aprovizionaţi cu apă şi hrană pe o potecă forestieră

Prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că s-a identificat o cale de acces, o potecă forestieră, pentru aprovizionarea familiilor izolate din comuna Nicolae Bălcescu.

‘Reprezentanţii Ocolului Silvic au identificat o cale de acces, o potecă forestieră, în lungime de 1,5 km, prin care se asigură comunicarea cu un număr de 78 de familii, adică 150 de persoane izolate din comuna Nicolae Bălcescu. Astfel sursele de apă şi de hrană sunt asigurate pentru aceşti cetăţeni’, a precizat Cornoiu.

Comuna a rămas izolată după ce râul Topolog a distrus, joi dimineaţa, un pod rutier de pe drumul judeţean care făcea legătura cu satul Dosul Râului, aproximativ 150 de persoane fiind izolate.

‘Un pod construit în 2007 a fost efectiv distrus de ape, după ce râul Topolog a adus aluviuni, copaci şi alte lucruri. Accesul spre Nicolae Bălcescu se face acum prin ocol, fie prin judeţul Argeş, comuna Cuca, fie prin sud, prin judeţul Olt, prin Vitomireşti. În prima variantă înseamnă un ocol de 30 de km, dar şi de aici avem un kilometru pe jos. Încercăm să asigurăm familiilor izolate cele de trebuinţă pentru trai şi vom face apel la armată pentru a realiza un pod de pontoane până când vom realiza un pod nou’, a precizat, pentru AGERPRES, prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu.

Un număr de 34 de localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de ploile căzute în timpul nopţii de miercuri spre joi.

‘Potrivit unui bilanţ provizoriu, în urma precipitaţiilor căzute de miercuri seara până în prezent, au fost inundate 19 locuinţe, 3 anexe şi 82 de curţi şi grădini din 34 de localităţi din judeţul Vâlcea. Ca urmare a acestor evenimente, au fost izolate 195 de persoane. Totodată, au fost afectate 78 de posturi de transformare de energie electrică, dintre care 37 în Milcoiu şi Nicolae Bălcescu, unde au fost 1850 de consumatori întrerupţi, 40 în Bălceşti, Tetoiu şi Roşiile, unde au fost întrerupţi 2000 de consumatori şi 1 post de transformare la Dănicei, cu 50 de consumatori întrerupţi’, a precizat prefectul de Vâlcea.

În localitatea Băbeni, digul de pe râul Stâncălau s-a rupt pe o lungime de 70 m. Pe DN 65C Popeşti – Lădeşti circulaţia a fost blocată din cauza unui copac căzut pe carosabil.

DJ 648 Vitomireşti – Ioneşti a fost blocat deoarece drumul trece prin albia râului, dar se poate folosi o rută ocolitoare. DJ 678D, în comuna Nicolae Bălcescu, a fost afectat pe o lungime de aproximativ 3 km, iar un pod care face legătura între localitatea Şerbăneasa şi Dosul Râului este distrus. DC 132 din comuna Stroeşti, sat Dianu, a fost afectat pe o lungime de 15 metri de către o alunecare de teren.

Un număr de 15 familii au fost izolate în urma închiderii drumului sătesc Găgeni – Burlui din comuna Lădeşti, iar un pacient care necesita dializă a fost transportat la spitalul din localitate. Drumul de interes local din comuna Laloşu spre cabană a fost întrerupt din cauza inundaţiilor. Calea ferată Berbeşti – Băbeni are terasamentul inundat pe o porţiune de 300 m. şi traficul a fost oprit de miercuri seara.

Se circulă alternativ pe DN 7 Dealul Negru, Valea Oltului şi DN7A Valea Lotrului din cauza aluviunilor, pietrelor şi torenţilor care se scurg de pe versanţi.

În judeţul Vâlcea, din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren, au fost afectate localităţile: Mitrofani, Băbeni, Drăgăşani, Ioneşti, Ştefăneşti, Suteşti, Stroeşti, Lădeşti, Olanu, Lungeşti, Şirineasa, Laloşu, Drăgoeşti, Şuşani, Păuşeşti Măglăşi, Orleşti, Ştefăneşti, Dăeşti, Bălceşti, Budeşti, Creţeni, Bujoreni, Prundeni, Mihăeşti, Vlădeşti, Nicolae Bălcescu, Valea Mare, Voiceşti, Copăceni, Milcoiu, Dănicei, Tetoiu, Roşiile şi municipiul Râmnicu Vâlcea. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *