Sarea, izvoarele minerale și cartierele rezidențiale (Olănești, Păușești Măglași, Vlădești, Ocnele Mari) urcă bugetul zonei cu 25%

Polul economic de la vest de Râmnic este unul puternic, centrat pe două orașe turistice și pe două comune rezidențiale, cu un grad mare de dezvoltare și cu important potențial turistic.  Este zona care a atras cea mai mare populație din segmentul clasei de mijloc și este în continuă expansiune. Comuna Vlădești, fiind de departe aproape un oraș, dat fiind ponderea și procesul demografic care a dus la peste 75% orășeni, în acest areal

Vlădești – cartierul de lux al Râmnicului

Cu aproape 1,82 milioane lei, în creștere față  1 milion în 2022,  venituri proprii comuna numără peste 3.500 de locuitori, oficial, în realitate, numărul acestora este unul mult mai ridicat, având cea mai mare pondere de străinași, din Vâlcea, o infuzie de populație nouă care a depășit 70% din vechii locuitori.

Este o comună rezidențială, urbanizată în totalitate și unde deja zona se extinde pe ambele maluri ale râului urcând până sus spre Fundătura sau Trundin. Localitatea este așadar într-o dinamică imobiliară și în acest sens, autoritățile sunt nevoite să țină pasul cu proiectele privind investițiile.

Această migrație a schimbat cu totul compoziția comunei Vlădești, în primul rând ridicând prețurile la tranzația de terenuri, extinzând cu peste 500% intravilanul, imaginile de acum 20 de ani nu mai au nicio similaritate cu cele din prezent.

Vorbim de un segment middle class, de oameni cu venituri de la mediu spre mare pe economie, populația din Vlădești  fiind puternic urbanizată, fiind numită și ”Pipera Vâlcii”.

De multe ori administrația a fost forțată într-un galop de investiții pentru a ține pasul cu extinderea zonei de locuit. Pentru că asta a implicat drumuri, utilități – apă, canalizare, gaze și servicii. Fiind vorba de o populație care a venit în Vlădești cu alte așteptări în privința standardelor de confort.

”În primul rând oamenii s-au mutat aici, tocmai în ideea de a scăpa de oraș. De aglomerație, de zgomot, de trafic, de blocuri de tot ce reprezintă un complex urban. Oamenii au venit aici, în speranța condițiilor și utilităților din urban dar cu farmecul vieții din rural. Asta trebuie să găsească și asta trebuie să le oferim. E o comunitate cu alte așteptări, cu alte dorințe, alte nevoi. Oamenii au nevoie de ecologie, de liniște, de curat, de drumuri, de apă, de canalizare, de gaze, de servicii. Vlădeștiul trebuie să arate într-un fel. Și asta a fost deviza la noi în primărie. Să ne adaptăm și să fim receptivi la ce dorește populația”, spune Adrian Cosac.

De aceea, în primul rând, drumurile sunt pe lisa de priorități a lui Cosac. Pentru că este o lucrarea ”continuă”. Comuna se extinde pe intravilan anual, apar case noi, drumuri care se prelungesc și implicit administrația este obligată să țină pasul cu asta. Noi loturi de case înseamnă asfalt în plus, extindere de apă și canalizare și extindere de gaze. Plus electricitate.

”Aici ne descurcăm. Avem și un  regulament de urbanism rezonabil cu mai multe criterii pentru a nu deveni oraș dormitor, experiență neplăcută prin care au trecut multe dintre comunele metropolitane. Investim în zonă verde. Zonă de cicloturism, zona de promenadă, vrem să menținem un spațiu verde cât mai extins. Mergem spre energia verde. Vom face un parc fotovoltaic care să asigure costurile cu energia electrică”, completează edilul din Vlădești.

Totodată, Cosac mizează și pe dezvoltarea unor mici afaceri industriale dar pe zonă verde, ecologică, mai degrabă spre sfera serviciilor.

 

Păușești Măglași – extinderea rețelei de gaze va contribui la PIB-ul localității

Comuna vâlceană se află pe poziția 17 la nivel de venituri proprii pe 2023 cu 2,1 milioane venituri proprii, în creștere față de  2022 când s-au înregistrat doar cu 1,5 milioane lei  și cu o populație care a depășit 4000 de locuitori.

Comuna aflată pe drumul stațiunilor se dovedește o destinație oportună pentru mediul de afaceri dar și pentru rezidențial, fiind comuna care a reușit un salt economic spectaculos, potrivit cifrelor estimate pe anul care s-a încheiat.

Extinderea rețelei de gze naturale, a rețelei de canalizare, asfaltarea ultimelor drumuri din localitate sunt pe lista lui Alexandru Dediu, acestea fiind clar premisele unei creșeteri accentuate a populației în Păușești Măglași
”Cum am reușit? Răspunzând la această întrebare mă raportez în principal la Râmnicu Vâlcea, de unde vin majoritatea celor care se mută la noi. La Păuşeşti Măglaşi se găsesc toate la poartă şi aici vorbim de apă, gaz, canal, energie electrică, internet. Pe de altă parte, preţul de achiziţie al unui teren este unul decent. Dacă vorbim de cât face o persoană pentru a ajunge la muncă, cel din Măglaşi va ajunge mai repede, chiar dacă distanţa este mai mare. Pe de altă parte, aici este o linişte pe care nu ai cum să o găseşti la oraş. Populaţia s-a întinerit prin migraţia dinspre oraş spre noi. Este îmbucurător pentru că mulţi oameni de calitate vin aici. În 2000, La Păuşeşti aveam în medie 2.000 de locuitori. La recensământul din 2011 erau peste 3000, iar acum comuna a depășit 4000 de locuitori oficial. Sunt mai mulți în realitate. În plus, locuitorii din Păuşeşeti au devenit tot mai mulţumiţi, există un grad crescut la calităţii vieţii.. La această situaţie a contribuit foarte mult şi faptul că nu există gospodărie în comună care să nu aibă apă, canal, gaz, internet şi asfalt. Acolo unde mai sunt de realizat mici lucrări le vom finaliza în acest an, cel târziu anul viitor”, spune primarul Alexandru Dediu
De ce? Se află la nici 10 km de Râmnicu Vâlcea, este foarte aerisită, calitatea vieții este una ridicată, sunt toate utilitățile, terenurile au prețuri rezonabile, este o comună care se urbanizează de la fiecare an, crește populația, crește industria de servicii, să nu uităm că aici este capitala industriei alimentare ecologice.
Băile Olănești, farmecul frumoasei stațiuni de sub Parâng

Stațiuna Băile Olăneşti este un brand la nivel național, Cu venituri de peste 3,23 milioane lei  și o populație de 5000 de locuitori, orașul de sub Parâng nu mai are nevoie de nicio prezentare. El este o carte de vizită, pentru orice turist din România. Iar anul trecut s-a văzut în cifre, aproape 65 de mii de turiști au fost aici prezenți.

”Stațiunea Băile Olănești se află în topul stațiunilor pentru sănătate din România și nu doar. Pentru că avem un flux din ce în ce mai mare de turiști străini. Majoritatea investitorilor merg azi pe principiul wellness și spa. Tot ce se deschide acum și la ce se lucrează vine în concordanță cu așteptările turiștilor. Vedem și evoluția categoriilor de turiști. Acum 10 ani, 90% dintre turiști erau pensionarii, cei care veneau prin programele sociale. Numărul acestei categorii de turiști s-a redus la jumătate, iar foarte mulți tineri dau persoane adulte vin aici pentru sănătate. Sunt manageri de companii, sunt angajați din companii, din corporații care fac un sejur de sănătate la Olănești. Vin pentru o terapie. Și asta normal că ridică standardele noastre ca stațiune”, spune primarul Sorin Vasilache

Și acesta este un adevăr, dacă acum vreo 10 ani, erau doar 2 -3 hoteluri rămase de pe vremea regimului comunist, o parte privatizate, azi, noi hoteluri în zona centrală, moderne, complexe turistice, spa-uri atrag mii de turiști anual.

La investiții se lucrează în acest an pentru reabilitarea a mai multor drumuri, spre Comanca, spre Tisa, se continuă extinderea de utilități și orașul se desface pentru a valorifica turistic toate zonele, nu doar în partea centrală. Foarte multe proiecte prin PNRR care înseamnă energie verde, un transport ecologic.

”Anul acesta vom dezvolta pe orizontală stațiunea, prin noul program de modernizare drumuri ne ducem spre Comanca, spre Tisa, spre Muereasca. Extindem zona de intravilan, mărim efectiv stațiunea și zonele construibile pentru a deschide orașul pentru noi investiții. Păstrăm proporția de spațiu verde ca să construim un concept unic de confort și ecologie, astfel încât Băile Olănești să devină o stațiun distinctă în peisajul turismului național. Ne bucrăm și faptul că peste 3000 dintre turiștii care au venit aici, sunt din străinătate”, mai adaugă edilul din Băile Olănești.

Ocnele Mari, capitala sării din România se impune în turism

Cu venituri proprii de aproximativ 2,3 milioane lei, în creștere față de 1,7 milioane cât au fost în 2023, lei cu o populație în creștere de peste 3.300 de locuitori, orașul atacă podiumul stațiunilor balneare, deschise tot timpul anului.

Mai ales că două mari proiecte de centre spa sunt în faza de documentații. Este vorba de un proiect privat în Ocnița, privind amenajarea unui centru spa și un alt centru spa în parteneriat cu Consiliul Județean în Ocnele Mari.

 

O stațiune cu 10.000 de turiști cazați anual în Ocnele Mari este un deziderat pe care și l-a propus Remus Sasu, anul trecut fiind atins pragul de 6.000,  în condițiile în care afluxul cel mai mare este în timpul verii.

”Un prag consistent de 10.000 de turiști pe an nu îl vom putea atinge decât în momentul în care componenta balneară va intra în oferta de turism, când vor exista programe naționale. De aceea avem investitori privați care au în vedere acest aspect, de a se concentra pe dezvoltarea unor sectoare balneologice. Terapia apei sărate și a industrie turistice conexe fiind singura soluție pentru a ne permite să gândim o astfel de strategie. Scopul nostru este să ducem cifra anuală la 10.000 de turiști, în acest sens în 2023 au apărut mai multe activităti de agrement pe sector turistic care ajută această creștere, se dezvoltă numărul structurilor de cazare ceea ce este bine”, spune Remus Sasu.

Edilul va continua proiectele de reabilitare drumuri, extindere rețele de gaze, de apă, va crește intravilanul stațiunii și va permite investitoriloir privați să dezvolte cât mai multe afaceri în turism.

”Chiar și turismul de week-end este unul bun, sunt mulți vâlceni sau din alte județe care vin aici pentru liniște și relaxare, pentru Salină, pentru drumeții, echitație, aventură dar ne dorim mai mult. Sunt câteva proiecte foarte mari aflate în așteptare care vor contribui la dezvoltarea stațiunii noastre”, a mai completat Sasu.

Așadar cu 9,45 milioane în creștere cu 26% față de cei 7,5 milioane de lei din 2023,  această zonă de la vest de Râmnic, se detașează clar într-un puternic centru economic, cu precădere pe segmentul turistic. O zonă care într-o viziune amplă poate completa și se poate conecta cu restul economiilor din zona municipiului și a celorlalte localități limitrofe. Mai poate fi numit și inelul metropolitan al Vestului, o zonă predilectă pentru imobiliare și turism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *