Sărdărescu: Șansa este agro-turismul și dezvoltarea de servicii de agrement în jurul complexelor turistice.
Judeţul Vâlcea se numără printre cele 10 turistice ale României, judeţe unde PIB-ul de la o treime în sus este asigurat de acest segment. Anul trecut Vâlcea a ocupat locul 5 ca înnoptări şi locul 9 ca număr de intrări de turişti.
Din cele 3.019 milioane de euro, produse de Vâlcea în 2019, 1,110 milioane au fost produşi în acest sector, topul fiind asigurat de staţiunile balneare vâlcene. Adică, o treime din producţia vâlceană o asigură cele 6 staţiuni turistice ale judeţului plus cele 4 comune cu potenţial agro-turistic: Mălaia, Vaideeni, Costeşti, Măciuca. Dar şi Râmnicu Vâlcea, prin zona complexului sărat din Ostroveni.
Primarul stațiunii vâlcene Horezu, Nicolae Sărdărescu spune că șansa este agro-turismul și dezvoltarea de servicii de agrement în jurul complexelor turistice.
”Oamenii nu mai vor doar cazare şi masă, vor vacanţe mai dinamice, caută experienţe. Pensiunile agroturistice au început să fie mai căutate pentru că ele sunt şi mai mici şi lumea vrea şi mâncare naturală. Turismul a fost direct afectat de efectele crizei pandemice, astfel că în acest an mulți români care aveau vacanţele rezervate în afara ţării le-au amânat sau chiar anulat, preferând să îşi petreacă vacanţele în România. Mulți au venit aici. Românii caută mai mult decât o cazare, caută o experienţă. Lumea nu mai vrea doar cazare şi masă, vor diverse activităţi, vor vacanţe mai dinamice, ciclism şi echitaţie, au apărut multe astfel de locuri. Sunt pensiuni care au diferite parteneriate şi le oferă turiştilor plimbări cu trăsuri, cu căruţe, vizite la meşteri populari, cum este la noi aici. Horezu “, spune Sărdărescu
Acesta recomandă astfel proprietarilor de pensiuni și de alte structuri cazare ca pentru anul 2021 să fie pregătiți pentru un alt nivel de turism, adecvat cererilor celor care aleg ca destinație Horezu