Sărbătoare mare la fântânile dacilor de la poalele Cotoşmanului, în comuna Popeşti

O pădure, care se întinde de la Popeşti până la Şirineasa, Roeşti şi Pesceana, a aprins, secole de-a rândul, imaginaţia oamenilor din zonă, lăsând să circule cele mai îndrăcite poveşti ale codrului întunecat.

Totul a plecat de la cele două cetăţi dacice misterioase aflate exact la extremităţi de dealuri, la Cărămizi, undeva în mijloc de pădure. Se spune că cele două cetăţi erau impunătoare şi se aflau pe două dealuri, una pe drumul spre Roeşti, alta pe drumul spre Pesceana. Ambele au dispărut, au fost distruse în aceeaşi zi, iar luptătorii s-ar fi sinucis sau au murit otrăviţi (vezi legenda Masadei). Şi, de atunci, locul este blestemat. Adică, de jur împrejurul celor două cetăţi, a crescut o pădure deasă, care a creat atâtea mituri! Cei care au venit să caute cetăţile sau au săpat după comori au descoperit fosile preistorice. Dar nu de animal, ci de uriaş – un fel de om preistoric, care era înalt de 3 metri şi care ar fi populat bazinul Olteniei cu zeci de mii de ani în urmă. Jidovii!

Pădurea are bălţi care apar azi, iar a doua zi se mută în altă parte. Identice ca dimensiuni. Aici se află balta lui Dragu, balta lui Ieremia sau balta lui Cotoşman, cei trei haiduci care au trăit în aceste păduri. Dragu s-a călugărit, dar despre ceilalţi doi nu se ştie nimic. Cotoşman a dispărut în adâncurile pădurii şi nu a fost găsit. Cei care păzesc vitele noaptea, la staul, spun că se aude uneori galop de cal şi chiar împuşcături. Dar nu se vede nimic. Iar în amurg sau spre zori se aud râsete de femei. Ba chiar a fost, de multe ori, zărită o femeie cu cămaşă lungă, alergând prin ceaţă, prin pădure.

Dar izvoarele care alimentau cetăţile dacilor au fost captate ulterior şi acum curg la Fântânile Reci, cum cobori Pasul Cotoşmanu. Aici este cea mai rece apă din Vâlcea, spun localnicii iar vara, când temperaturile sunt toride toate animalele, cele domestice dar şi cele sălbatice – căpriori, mistreţi, vulpi – vin aici pentru a se adăpa.

Numai că pe 6 iunie de Înălţare, la Fântânile Reci, popeştenii şi-au sărbătorit localitatea. Prilej de socializare, de joacă pentru cei mici, de muzică şi dansuri, de concursuri. Şi nu în ultimul rând de cinstire a eroilor.

“Deja oamenii au primit cu bucurie această sărbătoare şi au venit în număr cât mai mare. Este sărbătoarea noastră, aici, la poalele Cotoşmanului şi mai ales că este o mare sărbătoare religioasă. Am premiat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, le-am vorbit oamenilor despre proiectele aflate în implementare. Preşedintele CJ Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu a reiterat faptul că susţine orice proiect de infrastructură şi care vine în suportul comunităţii şi se vede că promisiunea dumnealului de a avea asfalta la Dăeşti, s-a materializat”, spune primarul Aurora Măgura.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *