Samara da Silva, brazilianca de aur a SCM Râmnicu Vâlcea

Samara da Silva Vieira (27 de ani) este una dintre jucătoarele străine care s-a impus, prin prestațiile ei, în România. A fost desemnată cea mai bună apărătoare din Liga Națională, urmând să debuteze în viitorul sezon în Liga Campionilor.

La cei 1,85 metri ai săi, Samara da Silva este o jucătoare impunătoare, atât în atac, cât și în apărare. E o tipă extrem de deschisă de jovială. S-a îndrăgostit imediat de România pentru că oamenii sunt prietenoși și petrecăreți. Asemănători cu brazilienii. A fost reticentă când a ales să joace în România, nu știa nimic de echipă, de țară, dar acum se bucură că a făcut alegerea potrivită.

A ÎNCEPUT HANDBALUL CU MAMA SA

Într-o țară în care fotbalul și voleiul reprezintă totul, Samara da Silva a ales să facă handbal. De fapt a fost ceva natural. “Mama mea a fost prima antrenoare. A făcut o echipă și așa am ajuns și eu să joc handbal”, povestește Samara. Primul post a fost cel de portar. “Cred că mi se potrivea. Portarii sunt un pic mai nebuni, iar eu nu fac excepție”, glumește sud-americanca. A trecut însă și prin inter stânga, inter dreapta și chiar pivot.

Când a ajuns la Vâlcea s-a simțit un pic exclusă și dată la o parte de celelalte jucătoare. “Era ceva normal, eu eram nouă, nu mă cunoșteau. Dar ușor-ușor m-au acceptat. Acum nu mai vreau să plec de aici”, spune handbalista. Și-a făcut și prietene în echipă, dar peste toate este Maria Petrovici, sârboaica de pe pivot.

“Nu ne cunoșteam, dar a fost așa, ceva reciproc. Acum sunt tristă că Marija a plecat de la echipă, dar ne vom mai întâlni, vom fi adversare pe teren”. Și-a făcut o prietenă bună și în afara handbalului. “Maria Camelia Matei o cheamă. E o doamnă care m-a plăcut de când am venit la Vâlcea și acum ne înțelegem cel mai bine. Face niște papanași…Cei mai buni din lume”, spune Samara.

“VA FI RĂZBOI ÎN LIGĂ!”

Samara da Silva e un adevărat globe-trotter. A jucat în Brazilia, a ajuns apoi în Germania, Spania, Portugalia, Italia și Turcia. A jucat în cupele europene în mai multe rânduri, dar nu a avut șansa să debuteze în Liga Campionilor. O va face acum cu SCM Rm. Vâlcea.

“Abia aștept, e ceva nou. Sunt genul de persoană însă care așteaptă ce vine. Destinul nostru e deja trasat acolo sus. Ce e să vină, vine. Așa e viața”, mărturisește Samara. Poate Vâlcea va pica cu Gyor, campioana Europei, iar Samara își va întâlni una dintre prietene, pe Eduarda Amorim.

“Eee, ce e să vină, vine, dar nu aș vrea chiar Gyorul!”, spune râzând Da Silva. Apoi adaugă. “Oricum va fi război în Liga Campionilor. Mergem să luptăm, cu oricine am juca!”

Samara da Silva a dezvăluit câteva lucruri și din partea sensibilă a vieții sale. Provine dintr-o familie destul de modestă din Natal, în nordul Braziliei. Mai are două surori și un frate, toți căsătoriți. Are și o nepoțică, “o brunețică de 6 ani, cum îi spune ea”.

A fost o perioadă a vieții sale când a trebuit să îndure multe, nu-i era prea bine familiei sale, nu aveau ce mânca. “Dar toate au trecut. Din fericire nu a fost o perioadă prea lungă”, spune Samara.

Trece ușor peste greutăți și de fiecare dată se gândește la Dumnezeu. “Da, sunt cu Dumnezeu, când am ocazia merg la biserică. Am găsit o biserică catolică și la Vâlcea și ajung acolo când am timp, să mă liniștesc”, povestește Samara. Nu e superstițioasă, dar are mereu un ritual de la care nu se abate. “Înainte de a pleca la sală citesc din Biblie. Apoi, înainte de fiecare joc, la fel, citesc din Biblie. Mă simt în siguranță. Dumnezeul meu e cu mine mereu”, încheie Samara.

 13 TATUAJE ÎN DIFERITE LIMBI

Asemeni brazilienilor, în general, Samara da Silva are și ea foarte multe tatuaje pe corp. “Deocamdată am 13, dar mă pregătesc să-mi mai fac unul”. Primul a fost lângă inimă, cu un mesaj pe măsură. “Jucam în Italia, la Sassari, și acolo l-am făcut. «Seguo il mio cuore»: (Îmi urmez inima).

Mai are tatuaje în engleză, în portugheză, dar vrea unul și în română. “Înțeleg bine românește, dar încă nu pot vorbi. O să mă străduiesc să învăț, e mai simplu pentru că seamănă cu italiana”, povestește Samara.

Mai are pe corp expresii de genul «Rompiendo las reglas» (Rupând regulile), «I am soft!» (Sunt relaxată), «This is the moment to live» (“Acum e momentul să triești). Mai are mesaje de genul “Vreau zâmbete” sau “Fii real cu mine sau lasă-mă în pace!”.

83de goluri a marcat Samara da Silva în Liga Națională, fiind a treia marcatoare a echipei după Glibko și Vasileuskaia

16eliminări de două minute a încasat Samara da Silva în cele 22 de partide jucate cu SCM Rm. Vâlcea în campionat

“Lumea vorbea urât de România când am întrebat. Noroc că am vorbit cu Fernanda da Silva, fosta jucătoare de la CSM București. Ea mi-a spus numai lucruri frumoase și acum le-am descoperit și eu. Nu mai vreau să plec din România”

“Cea mai bună partidă a mea în România cred că a fost cea de la Brașov. Acolo am marcat de 11 ori din 12 aruncări. Erau 12 goluri, dar la o aruncare mingea s-a dus în bară”

“În handbalul de azi, cred că 80-90 la sută e doar apărare. Cu atacuri bune câștigi meciuri, dar cu apărare bună câștigi campionate. Personal, îmi place faza de atac, dar mult mai natural mă simt în faza de apărare”

“După ce am bătut pe CSM București în Supercupa României am simțit că putem câștiga și titlul. În prima parte a campionatului, când noi am jucat foarte bine, nu am simțit că avem probleme. Apoi, când am obosit, pe final, au fost partide grele. Deși noi le consideram pe acelea, mai ușoare”

“Nu-mi place perioada de pregătire, dar e folositoare. E dificil să treci peste. Îl urăsc pe Iovan, preparatorul nostru. Dar îl și iubesc. Datorită lui nu am avut accidentări. În viață am avut probleme, am avut de două ori rupt ligamentul încrucișat la piciorul drept”

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *