Sălătrucel, în drum spre a deveni a 11-a stațiune a Vâlcii

Cu peste 10 structuri de cazare, cu alte 10 în diferite faze de proiectare, comuna Sălătrucel se înscrie clar pe drumul de a deveni o nouă stațiune montană în Vâlcea. Era normal, că localitatea care deține Vârful Cozia și cele mai frumoase cascade din masiv să devină o stațiune turistică.

Este cum am mai spus noi, localitatea care vede toată Vâlcea și care se vede din toată Vâlcea. Anul 2023 poate fi definit un an cert al consolidării turistice în comuna Sălătrucel, localitatea apărând pe harta Ministerului Turismului. Iar în ianurie deja cifrele sunt promitățoare. Când ai alături vecinătatea Călimănșetiului, stașțiunea de top a României, nu ai cum să rămâi mai prejos.

În schimb, veniturile proprii nu sunt la nivelul dorit de primarul Dorel Ancuta. Dar cu 761.000, potrivit Finanțelor, 345 per capita, sunt mult mai bune decât în 2022( 250 mii lei, 112 per capita)

Edilul spune că de-a lungul timpului, nu a existat o strategie coerentă de dezvoltare a comunei vâlcene și de atragere a investitorilor privați.

”Din păcate, comuna Sălătrucel nu a fost inclusă pentru ani buni într-o strategie care să pună în valoare faptul că se află atât în vecinătatea acestui pol turistic balnear și nici resursele sale uriașe geografice nu au fost luate în calcul. Am discutat cu Consiliul Local că fără a atrage investitori privați nu vom merge mai departe. Și că este necesar să atragem fonduri proprii la buget care să ne permită o independență.  Comuna Sălătrucel nu are decât două mari componente de dezvoltare, din punctul meu de vedere – rezidențial și turistic. Și poate mică industrie.  Aici nu putem concepe o industrie mare, poluatoare. Ar fi păcat și am gândi împotriva naturii și a muntelui din spatele nostru. Dacă Sălătrucelul ar fi fost conceput ca strategie economică, în 30 de ani ca o prelungire turistică și rezidențială a Călimăneștiului, altfel ar fi stat lucrurile în prezent. Noi asta facem acum. Și se vede cum crește zona, demografia este relativ pe plus, nu avem o hemorgaie de populație, dimpotrivă. Ne va ajuta și apropierea de nodul de autostradă de la Vâleni, valorificăm muntele”, spune Ancuța.

Cum poate fi valorficat muntele? Simplu, reinventând tradițiile spune edilul din Sălătrucel, comună care deține cel mai cunsocut versant al județului – Cozia.

Campionatul National al Romaniei, se organizeaza la noi, la Cozia, în Valcea între 13 și 19 iulie. Cozia este situat în mijlocul României, în comuna Sălătrucele și a fost în urmă cu mai bine de 10 ani Scena Competiției Române de Parapantă. Să reînviem împreună paginile de istorie. Piloții străini sunt bineveniți să concureze alături de piloții români de top”, menționeză primarul din Sălătrucel

În politicile de dezvolare ale comunei se numără și investițiile care constau în finalizarea utilităților – asfalt, apă și canal în toate satele, inclusiv pe o nouă legătură cu Berislvești, un nou drum agro-turistic, de sub munte. Sunt investitii menite în a atrage noi rezidenți și noi dezvoltatori în domeniul turismului. La care se adaugă fondurile europene, școala verde, canalizarea în zona Coisca.

”În concluzie trebuie să promovăm cu atât mai mult traseele turistice, masivul Cozia cu vârful Cozia, cascadele, cheile, parcul de fosile, pentru a demonstra celor care vin în vacanțe aici, să vadă că au oricând ceva de făcut. Dumnezeu ne-a oferit o natură frumoasă, Sălătrucelul este binecuvântat prin prisma acestor daruri ale naturii. Acestea sunt resursele care pot contribui la bugetul local. Turismul poate genera evenimente, poate genera o industrie a serviciilor. Vom putea aici, sta de vorbă cu proprietarii de pensiuni să vedem ce putem organiza comun și care să fie cheia, atracția, stimulentul pentru a face din Sălătrucel o destinație turistică. În orice caz, este bine că avem o localitate care devine din ce în ce mai cunoscută”, susține Dorel Ancuța.

În orice caz, Sălătrucelul nu are decât aceste două opțiuni, zonă de rezidențial, pentru cei care doresc o locuință la 5 minute de Călimănești și 20 de Râmnicu Vâlcea și zonă de turism, pentru dezvoltarea acestui sector într-o comună așezată geografic, pe tivul Coziei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *