Sălătrucel este localitatea pictată pe Masivul Cozia, locul unde Raiul a coborât pe munte

Suntem în tivul Coziei, muntele dacilor, adică acolo unde dantelăria Sălătrucelului creează cea mai frumoasă aşzeare subalpină din Vâlcea.

Din oricare parte te îndrepţi spre Cozia, suita de case construite parcă una peste alta, până sus aproape de cota alpină te încântă ca o poveste din alte orizonturi. Vorbim de o comună care stă efectiv pictată pe Muntele Cozia.

Sălătrucel este o comună înclinată. E ca o tangentă care pleacă de jos de la Coisca, unde în maxim 2 luni se va termina un prim pod prin POR, şi se duce până la vârful pe care îl vedem de jur împrejur de la peste 30 – 40 de km depărtare.

Acesta este Sălătrucelul, un frumos arhipeleag de străzi care se duc pe lângă case să se reunească în vârful piramidei. Trec prin parcul fosilier, printre zeci de pâraie şi păduri, povestind lumii, cum a apărut acestă localitate, întemeiată de romani, în secolele prime de după Hristos.

Am stat o oră la centrul de informare turistică al Sălătrucelului şi nu aş mai fi plecat. Toamna caldă de septembrie, cosaşii pe care îi auzeam în fundalul amiezii, culmile montane din spate, cafeaua celor 2 doamne agreabile, era un vis. Şi am zis cum naiba nu ştiu toţi cât de frumos este aici la Sălătrucelul Vâlcii. O platoşă plină de case frumoase, nobile aici, pe muntele Coziei.

„Cred că viitorul este unul clar turistic. Dezvoltarea din ultimii ani a Călimăneştiului, drumul spre Bucureşti care va fi modernizat în perioada următoare, investiţiile în infrastructură pe care le aveam în execuţie şi în proiecte. Toate astea vor genera cu siguranţă o mai bună poziţionarea a Sălătrucelului pentru cei care vor să dezvolte aici afaceri. Imobiliare, turistice, mici servicii. Am vorbit şi cu Romsilva să realizăm o scurtătură pentru a se ajunge mult mai repede sus pe vârful Cozia şi cei de acolo sunt receptivit”, spune primarul Nicolae Sima.

Vârful Cozia, de fapt odată cu amenajarea Transcoziei, a drumului judeţean care va duce sus pe plai, va atrage după sine un boom al zonei. Consiliul Judeţean îl are în proiect şi în fiecare an, din fonduri porprii sau din alte surse, va asfalta aici, semn că se cunoaşte importanţa strategică în turism a zonei Cozia.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *