Sabin Trainea este ambasadorul frumosului din Stoeneştii Vâlcii

În ţinutul de sub munte, pe drumul puţin ştiut, în regatul sfânt al Vâlcii, pe drumul mănăstirilor, se află o localitate expoziţie. Una din care se văd munţii, dealurile cu fân cosit, se văd marginile de cer cum îmbracă versanţii Căpăţânii.

Este acolo unde se află Babele Vâlcii, izvoare sulfuroase, loc de pelerinaj spre schitul Jgheaburi. Acesta este Stoeneştiul, urcat şi apoi coborât, un dans regal…

Stoeneşti, colţul de rai de pe Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub munte, devine, pe zi ce trece, un reper important al acestui judeţ, o miză imobilară, dar şi una economică, dată fiind şi poziţionarea acestei localităţi chiar în zona metropolitană.

Dar am scris acest verset pentru a vorbi despre un stoeneştean, cum s-ar spune, un pătimaş al locului, omul care, zi de zi, de ani buni, promovează aşa cum poate, aşa cum trăieşte, acest frumos colţ de rai.

Este vorba de Sabin Trainea, omul care trăieşte fiecare colţ de stâncă, fiecare pârâu, fiecare colină, de parcă Dumnezeu le-ar fi ridicat alături de el. Dacă vrei să cunoşti Stoeneştiul, priveşti miile de poze din albumul lui Sabin Trainea şi ai câştigat o relaxare, o terapie de frumos.

În imaginile sale, Sabin ştie să-ţi arate poiana haiducilor, drumul mănăstirilor, tot felul de lacuri, case vechi tradiţionale, anotimpurile, sufletul frumos al celor din Cacova, din Zmeurăt. Este acel ambasador al propriei localităţi.

Nu l-am întâlnit niciodată fizic, dar deja îl cunosc, îl ştiu, pentru că ne întâlnim de multe ori pe aceste axe, atunci când respirăm şi trăim româneşte.

Felicitări, Sabine! Ar trebui ca fiecare localitate din Vâlcea să aibă un Sabin Trainea, unul care să îţi ia frumosul de la el de acasă şi să ţi-l ofere gratuit, ca pe un preludiu al meditaţiei, al liniştii interioare.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *