Sabin Păutza la pupitrul Filarmonicii „Ion Dumitrescu”

Luni, 4 noiembrie, Filarmonica „Ion Dumitrescu” oferă publicului vâlcean, o întâlnire de excepție cu reputatul compozitor, dirijor, profesor și muzicolog Sabin Păutza, seara fiind consacrată celor 50 de ani de activitate prodigioasă a cunoscutului muzician, pe toate meridianele lumii.
Sabin Păutza s-a născut în 8 februarie 1943, la Câlnic, Reşiţa. Și-a făcut studiile la Conservatorul din Bucureşti şi la „Accademia Chigiana” din Siena (Italia), iar în 1996 a primit titlul onorific de doctor în muzică la „London Institute for Applied Research”. La începuturile sale s-a afirmat în viața muzicală și universitară din Iaşi. În 1984 s-a stabilit în Statele Unite. A fost numit, în urma unui concurs, director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, „Plainfield Symphony”. A debutat un an mai târziu, în prestigioasa sală de concerte „Carnegie Hall” din New York, în dublă ipostază, cea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compositor, în program figurând şi poemul său „Haiku”. Prestigiul pe care l-a câștigat în America, a făcut ca primăria oraşului Plainfield să-l numească pe Sabin Păutza – Cetăţean de Onoare al oraşului, Conductor Emeritus pe viaţă al Orchestrei Simfonice şi a decretat ziua de 7 mai 2007, „Ziua Sabin Păutza în Plainfield”. A dirijat în Europa, America, Australia și Asia, pe scene celebre precum „Carnegie Hall” din New York, „Santa Cecilia” din Roma, „Frederic Chopin” din Varşovia, „Philharmonica Hall” din Sydney.

După anul 1990 a revenit frecvent în România, fiind invitatul orchestrelor simfonice, inclusiv al Filarmonicii „George Enescu“ şi al Orchestrei Naţionale Radio. Creaţia componistică a lui Sabin Păutza este foarte bogată și diversă: muzică pentru piese de teatru, muzică simfonică și vocal simfonică, muzică de cameră, lucrări pentru vioară, violă, clarinet, trompetă, lieduri, muzică uşoară, muzică de jazz. A plublicat studii de muzicologie.

Luni, la ora 19,00,  la Râmnicu Vâlcea, Orchestra Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” îl va avea la pupitru pe dirijorul Sabin Păutza. În Program: Sabin Păutza – Oldies And Goodies nr. 1 – Medley (potpuriu) cu melodii celebre din anii ’30 -’50; Antonio Carlos Jobim – Bossa-nova medley; Sabin Păutza – Divertimento Nr. 1 (Original); Sabin Păutza – Russian Medley – Melodii celebre ruseşti; Scott Joplin – 3 Ragtimes – Medley cu cele mai cunoscute melodii ale sale; Sabin Păutza – Oldies And Goodies nr. 2 ( anii ’50 – ‘80); George Gershwin – Medley cu cele mai célèbre melodii ale sale; Sabin Păutza – Divertimento Nr. 2 – (Original).

Ligia Rizea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *