Să nu ne jucăm de-a ROEXITUL nici măcar în glumă! Chiar dacă unii din casă sunt aroganţi, afară e mult prea frig…

E drept că Timmermans s-a comportat, zilele trecute, ca un lider de opoziţie şi a dovedit o aroganţă mai mare decât cea a lui Rareş Bogdan la TV. E drept că în Comisia Europeană sunt şi alţi mucaliţi care croşetează cu teoriile „fără penali” şi „Justiţie absolută”, pentru că ne place al naibii să fim detractori ai României când ieşim afară. Că facem asta prin moştenirea istoriei, opoziţia din România (USL în 2010, Macovei, Preda în 2018) se duce la orice înaltă poartă să se plângă de putere. Şi, din fericire pentru ei, sunt unii viziri pe stil nou acolo, care dau apă la moară pârâcioşilor.

Dar dincolo de politică, Uniunea Europeană nu e a lui Juncker, nu e a lui Timmermans, nici a lui Grappini sau Macovei. Uniunea Europeană este o construcţie economică, doar aşa a început, în care, de bine, de rău, statele mici au avut de câştigat, pe termen lung, în ceea ce priveşte dezvoltarea, odată aderate. Vezi Spania, Portugalia, Grecia, Slovenia etc. Este o construcţie fără de care România nu ar putea supravieţui economic nici măcar o zi. Am văzut infrastructura din Serbia, Muntenegru, Macedonia şi, sincer, este la pământ, ca într-un fel de Românie din anii ’90.

România nu este Marea Britanie. Nu are autonomie economică, nu are o strategie internă, suntem legaţi 100% de această construcţie uriaşă. În acest moment, doar în Vâlcea sunt în derulare proiecte de peste 200 milioane de euro, fonduri europene. A, că nu suntem în stare să accesăm mai mult, că ne punem singuri nişte ghiduri de finanţare absurde, asta înseamnă doar incompetenţa noastră, şi nu a europenilor. Că nu suntem în stare să facem documentaţiile pentru o autostradă este foarte grav. Dar nu e vina lui Timmermans. El urlă la Dragnea pentru că au problema asta pe justiţie. Un subiect, pentru mine, inutil.

Însă Uniunea Europeană este singura matrice în care România se poate mişca. Că ne place sau nu mutra unora de pe acolo, tot vina noastră este. Doar nu am pus-o eu pe Dăncilă sau alte catastrofe guvernamentale în funcţie care să nu ştie să vorbească coerent şi argumentat pe afară. PSD, dacă vrea să aibă o voce auzită pe la Bruxelles, să explice cum au stat treburile în justiţia lui Băsescu, a lui Kovesi, cu SRI, cu interceptările ilegale, atunci să trimită la Bruxelles comunicatori cu creier, nu cu tot felul de isterici, care o ţin pe aia cu statul paralel şi cu partizanii din munţi, extratereştrii şi balaurii corporatişti. Unii care să ştie să negocieze echitabil şi la rece lucrurile.

Trebuie să ştim să ne apărăm altfel identitatea, tradiţiile, demnitatea. Măcar așa cum o fac polonezii, maghiari, cehii sau slovacii. Adică să scoatem în faţă elite care ştiu să vorbească bine aceeaşi limbă europeană.

În fine, discuţiile despre ROEXIT nu fac bine. Mai ales miilor de investitori care sunt în ţară, plus altora care ar dori să vină aici. Odată pusă pe agenda oficială a zilei, o astfel de discuţie ne azvârle cu ani în urmă, în perioade primitive ale capitalismului iliescian, atunci când ne bucuram şi că un arab deschide o kebabărie pe stradă, în cartier.

O Românie scoasă din acest mecanism este ca şi cum i-ai rupe picioarele de la genunchi în jos, ar intra într-un haos economic similar falimentului.

Sincer, aici la Vâlcea, nu mi-e dor de era în care marii manageri şi diriginţi de judeţ erau Roibu sau Bălan, ăla era Evul Mediu Economic al Judeţului, unul care a promovat impostura şi nonvalorile.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *