S-a constituit P.E.R (Partidul Expiraților din România), un fel de PRM Reloaded

PSD-ul lui Ciolacu este principalul furnizor de materie primă pentru acest aspirator politic de refuzați politic, tot balastul cu certificat ”Dragnea” este aruncat peste bord, în cea mai mare acțiune de curățenie politică din România. Absolut toate personajele politice care au intoxicat scena în perioada 2017-2020, care au produs o furie și un dezgust de masă sunt azi recuperate de un partid politic, unul care părea, pe vremuri, o investiție serioasă.

Partidul Ecologist Român, creat în 1990 ca o formațiune de centru dreapta, părea, în primii 10 ani de postdecembrism, o variantă viabilă pentru politică, combinând modelul progresismului ecologic cu pricipiile economiei liberale. PER a făcut parte din CDR și a fost mereu o opoziție la politica roșie a socialismului iliescian.

Deși niciodată nu a contat politic, în condițiile în care în Europa civilizată verzii deveneau a treia forță politică, PER era un partid care a funcționat pe culoarul lui de bun-simț o bună perioadă.

În ultimii 4 ani, au reușit chiar să conteze în alegeri la Vâlcea, Brașov sau Maramureș și părea că, treptat, PER-ul devine un partid care începe să promoveze într-o ligă politică ceva mai mare.

Totul până acum o săptămână, când Partidul Ecologist Român a schimbat radical sensul de mers și parcursul său politic decent, transformându-se, dintr-un tren cuminte care urcă muntele politicii, într-un mărfar care adună toată clasa expirată a mahalalei politice. Rând pe rând, s-au îmbarcat în PER Șerban Nicolae, Nicolicea, Pleșoianu, Codrin Ștefănescu, Marian Vanghelie. Și probabil că lista va include Carmen Dan, Liviu Pop, Varujan Vosganian.

Ceea ce era de bănuit de acum un an – faptul că forțele naționalist retrograde din PSD se vor regrupa în afara partidului. Atunci mă gândeam că, împreună cu ALDE, vor redesena o formulă de PRM, care să adune, sub același drapel, un electorat conservator, nostalgic, anti-european, acel rest de reacție care nu a înțeles nimic din cei 30 de ani de Românie postdecembristă. Previziunile noastre nu au fost greșite, numai că respectivii nu au format un partid nou, ci au devorat o siglă veche, onorabilă cândva, malformând-o într-o uriașă fosă vidanjabilă politic.

PER devine astfel un partid magnet pentru toți cei care nu înțeleg nimic din realitatea românească, cei care au rămas captivi în lumea lor feudală, o gaură neagră unde personaje care au strangulat mereu parcursul european al României, cei pentru care cutumele bazate pe corupție, pe captura statului, pe oportunism găsesc un teren perfect pentru a-și cultiva frustrările politice.

Din fericire, acesta este ultimul pas spre neant, saltul în abisul unui partid mic va fi urmat de o ștergere cu buretele a acestei table negre a politicii românești, compuse de noduli maligni.

De apreciat politica de asanare pe care o practică PSD-ul în ajunul alegerilor parlamentare și nu cred că PNL-ului i-ar cădea rangul dacă ar face la fel, dacă personaje de genul lui Florin Roman ar fi exportate la PER, de exemplu. Și nu e singurul.

În concluzie, este pentru prima dată când non-politicienii din România se grupează sub aceeași cupolă politică, toți la un loc, un loc geometric, în jurul căruia trebuie pus un avertisment de substanțe periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *