Runcu, poate cea mai frumoasă comună de lângă Râmnicu Vâlcea

La Runcu, celebrul Atlas a ţinut pe umeri cerul. Nu cerul muntelui, ci cerul Râmnicului.  Dacă Râmnicu Vâlcea avea nevoie de un cer minunat deasupra, atunci a ales ca acesta să fie Runcu.

A realizat vreodată cineva că Runcu este ca un balcon în care ieşi dimineaţa, savurezi o cafea, priveşti trandafirii, uzi iarba şi admiri panorama oraşului de mai jos? Da, Runcu e loja spectacolului grandios pe care îl aşază, la picioare, natura. Te-ai îndrăgostit de Runcu? Nu, nu încă?

Atunci urcă în maşină şi, de la Fedeleşoiu, ai făcut dreapta şi te apuci pieptiş de urcat pe tărâmul de basm de pe malul stâng al Oltului. Întâi treci pădurea de aramă, apoi pe cea de argint şi, la final, pădurea de aur.

Ai ajuns la porţile cerului Vâlcii de mijloc. Şi intri. Ai dat la o parte cortina şi priveşti frumosul loc al Runcului. De departe, e zona care se pretează la orice – cartier rezidenţial al Râmnicului, complex turistic, spaţiu ecologic, sat de vacanţă, loc de poezie, tabără de pictură, tabără de teatru, tabără pentru copii, aer curat, merii cei mai mari. La Runcu ai să vrei să dormi pe o căpiţă de fân, să stai aşa până dimineaţa.

Sau nu, acum, în miez de iarnă, poate că la Runcu vrei să stai într-o casă mare, veche, cu soba încinsă, cu umbra focului pe tavan, cu pisica dormind leneşă pe pătură, cu călindarul care se apropie de sfârşit, îngălbenit, pe perete…

De aceea, la Runcu, în loja Râmnicului, mintea ta se întoarce mereu la frumosul copilului din noi.

Nu mă înşel dacă spun, din nou, că turismul de gală doar într-o lojă poate fi făcut. Iar de acolo, de sus, sincer, Oltul poate fi văzut zâmbind atunci când intră pe sub Malul Alb.

Cobori prin cele trei păduri înapoi spre Râmnic, dar inima ta a rămas acolo, blocată într-un noiembrie cu stropi de soare…

Și iată că Runcu a fost descoperit. Edilul Vasile Stoica spune că în ultimii ani există oameni interesați de această localitate și care ar dori să cumpere case sau terenuri. Runcu, va fi cu sigur o destinație de viitor, despre care vom mai vorbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *