Runcu – o scurtă imagine din balconul Râmnicului

Dacă tot este la modă să te ataşezi de un loc frumos din această ţară, atunci am şi eu dreptul să spun că zona mea preferată sau poetic să îl definesc, locul aproape de cer, în care mi-ar plăcea să stau şi să scriu în liniştea serilor lungi de vară sau să simt omătul mare, de basm al iernii, este Runcu.

Puţină lume din această ţară a auzit de această localitate. Chiar şi puţini vâlceni ştiu, că la un sfert de oră de mers cu maşină, există un loc cu atâta linişte şi cu atâta parfum, cum este comuna Runcu.

Runcu sau Râmnicul de Sus, cum era cunoscut acum peste 100 de ani este cel mai frumos cartier de judeţ, pentru că dacă nu era Runcu, Vâlcea ar fi cu un pic mai puţin frumoasă. Comuna aşezată pe cel mai înalt deal al judeţului, întinsă pe culmi precum satele moţilor, ar putea deveni cel mai select areal de locuit pentru cei care nu doresc oraşul dar sunt dependenţi de el.

Nici nu vreau să-mi imaginez cum sunt nopţile la Runcu, cum arată munţii pe înserat, cum se văd luminile Râmnicului, de acolo de sus. I-am invidiat pe cei de acolo de când mă ştiu şi nu am înţeles nici până azi de ce Runcu a fost ocolit, de ce nimeni nu a descoperit poate cea mai frumoasă localitate metropolitană din Vâlcea.

Este platoul care stă imediat sub cer şi este locul care ar trăi doar prin cartiere rezidenţiale, cu case cochete, cu multă natură de jur împrejur, cu străzi asfaltate, cu pomi de toate naţiile, un adevărat Eden, unde am putea trăi.

Este o comoară, încă nedescoperită, această insulă într-o mare de păduri, într-un ceaslov al dascălilor de demult, o robă cerească, una care, aşa cum spus, pune noaptea stelele deasupra Râmnicului. Este zona rezidenţială unde se pot ridica acele case de vacanţă, într-o linişte deplină, dar care te apropie mai repede de nemurire.

“Poate că vreodată cei care au în active drumul judeţean care traversează comuna până la graniţa cu Argeşul, se vor opri preţ de o clipă să-l reabiliteze”, spune primarul Vasile Stoica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *