Runcu este singura comună din care pot fi văzuți toți munții Vâlcii

Localitatea pitorească Runcu din zona dealurilor înalte ale Vâlcii de Est,  poartă călătorul în lumea pastorală a satului românesc, prin istorie, tradiţii şi legende.

În nord-estul judeţului Vâlcea la limita dintre Muntenia şi Oltenia, pe culmea subcarpatică, în mijlocul pădurii, pe unul dintre drumurile Argeșului,  la peste 650 de metri altitudine, se află comuna Runcu, al cărui nume are legătură cu aspectul său morfologic de ridicătură, de colină înaltă. .

Iar cine n-a mers şi are şansa de a ajuge în comuna Runcu ar trebui să se oprească măcar câteva ore în această lume de poveste, de unde se pot admira toți munții Vâlcii.

„Deşi este o localitate mică din punctul de vedere al  spaţiului geografic, Runcu are un patrimoniu istoric şi tradiţional deosebit de bogat, iar în contemporaneitate, acest patrimoniu geografic, acest potențial îi poate asigură o binemeritată punere în valoare din punct de vedere agro-turistic și rezidențial în viitor. Situat în imediata apropiere a Râmnicului, comuna Runcu te invită să te reintegrezi ca fiinţă umană în măreţia de neegalat a unei naturi care s-a încăpăţânat să-şi păstreze cu orice preţ, starea sa primordială”, spune primarul Vasile Stoica.

Localitate de intereferență cu Muntenia, comuna păstrează și ceva din nucleul Olteniei de sub Munte dar este mai apropiată ca tradiții și sub influența argeșană. De fapt acesta este farmecul județului nostru, un județ compozit.

O legendă a locului spune că satul ar fi fost întemeiat de o parte  râmnicenii care în urmă cu șase  secole, ar fi fugit din calea invaziilor turcești, luând calea pădurii și treptat, au creat o vatră a satului, biserica și case, alegând să rămână aici și să nu mai coboare în oraș.

Peisajul de poveste – de atunci, de acum şi de acum-nainte – este cadrul perfect pentru turism, pentru vacanțe, pentru case rezidențiale, pentru căbănuțe,  dar şi pentru cercetare etnografică şi etnologică, arhaismul zonei fiind un factor esenţial pentru înţelegerea unor aspecte de prim rang asupra civilizaţiei tradiţionale româneşti

Specificul satului românesc de sub munte, rămas nealterat Dincolo de poezia locului, oamenii care populează acest sat,  sunt cât se poate de reali, de muncitori şi, mai ales, legaţi de acest tărâm.

„Aşezare cu un specific pastoral prin excelenţă, dar şi cu o importantă activitate de exploatare a lemnului, Runcu a fost populat cu oameni harnici, care în ciuda condiţiilor grele de existenţă au reuşit o performanţă remarcabilă – de a păstra în toate coordonatele majore ale fiinţării sale – specificul satului românesc de sub munte: case, gospodării, port, limbă tradiţii, obiceiuri”, mai adaugă edilul din Runcu.

Runcu este comuna din care se văd toți munții Vâlcii, și Parângul și Făgărașul, este o poveste de succes. Deja localitatea este aflată și descpeprită. Doar în ultimii ani, o treime din populația care are terenuri aici, este străină de loc. Au venit și au îndrăgit pe loc acest tărâm.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *