Rugby: România-Tonga 19-18; succes istoric al ‘Stejarilor’ în primul meci-test din această toamnă

Naționala de rugby a României a învins cu 19-18 (6-6 la pauză) naționala statului Tonga, în primul meci-test din această toamnă, care a avut loc, sâmbătă seara, pe Stadionul național ”Arcul de Triumf” din Capitală.

Partida a fost una de-a dreptul dramatică pe final, nu foarte spectaculoasă pe ansamblu, însă extrem de disputată, accentul fiind pus în special pe forță și mai puțin pe tehnică și viteză.

Prima repriză a fost echilibrată, ”Stejarii” nefiind deloc impresionați de dansul războinic ”sipi-tau” pe care l-au făcut oaspeții, un ”ritual” practicat de Tonga înaintea fluierului de debut al fiecărui meci. Mai mult, românii au jucat foarte bine în primele 15 minute, jucătorii din Pacific nereușind să ajungă în 22-ul nostru.

Scorul a fost deschis de Florin Vlaicu în minutul 9, care a pus primele 3 puncte pe tabela de marcaj după ce a fructificat o lovitură de pedeapsă obținută după o intrare din lateral a oaspeților la un mol spontan, reușind un fel de bară-gol în limbaj fotbalistic, balonul trecând printre buturi după ce a lovit unul dintre bețe. Naționala Tongăi a egalat în minutul 17, la prima incursiune în 22-ul ”Stejarilor”, tot în urma unei lovituri de pedeapsă transformată de Apikatoa Fanga’tapu, după ce tricolorii nu au eliberat la timp zona unui placaj.

Românii au ieșit imediat la joc și Cătălin Fercu a făcut, în minutul 20, o cursă spectaculoasă de 20-25 de metri, un slalom printre apărătorii adverși, a reușit o pasă la Vali Calafeteanu, acesta din urmă ratând însă o tentativă de dropgol din 15 metri. Tot românii au fost aproape de primul eseu în minutul 23, însă oaspeții au trecut în avantaj în minutul 33, prin transformarea unei lovituri de pedeapsă de către același Apikatoa Fanga’tapu.

În ultimul minut al primei reprize, în urma unui pressing al românilor, Vlaicu a adus egalarea, 6-6, printr-o lovitură de penalizare în urma unei infracțiuni în joc comisă de Tonga, în aplauzele celor 6.000 de spectatori aflați în tribune.

”Stejarii” au început excelent al doilea mitan, în ofensivă, și au reușit primul eseu la mai puțin de cinci minute după reluarea partidei, prin Vali Ursache, e adevărat, fiind nevoie de arbitrajul video pentru validarea încercării. Vlaicu a reușit transformarea și scorul era 13-6 în minutul 47, tot stelistul aducând alte 3 puncte pentru România câteva minute mai târziu prin transformarea unei noi lovituri de pedeapsă.

La scorul de 16-6 pentru ”Stejari”, căpitanul naționalei, Mihai Macovei, a văzut cartonașul galben, lăsând echipa în inferioritate numerică pentru 10 minute, fapt de care au profitat oaspeții care, în minutul 54, au reușit un eseu prin Lilo Vungakoto, transformat de Apikatoa Fanga’tapu, scorul ajungând 16-13 pentru România. Tot cartonaș galben a văzut, 7 minute mai târziu, și Florin Vlaicu, ajungându-se ca Tonga să aibă, la un moment dat, 15 jucători pe teren, România 13. Cu toate acestea, tricolorii au făcut față cu brio presiunii crescânde a jucătorilor din emisfera sudică și au trecut cu bine de câteva momente în care oaspeții au fost foarte aproape de a marca eseuri. Cu toate acestea, în minutul 70, după o penalizare jucată rapid de jucătorii din Tonga în 22-ul nostru, Will Helu a prins pe picior greșit defensiva românilor și a reușit un eseu, care însă nu a fost transformat de Apikatoa Fanga’tapu deși poziția era una extrem de favorabilă, tabela de marcaj indicând 18-16 pentru vizitatori.

Reveniți în formula completă de joc, tricolorii au luat cu asalt terenul adversarilor, ultimele minute ale partidei fiind de-a dreptul dramatice, cel mai bun transformeur din campionatul intern, Florin Vlaicu aducând victoria pentru ”Stejari” prin fructificarea unei lovituri de pedeapsă cu un minut și jumătate înaintea fluierului final.

Astfel, prima confruntare dintre România și Tonga a adus și prima victorie pentru tricolori, care au reușit să blocheze incursiunile pe culoare ale puternicilor jucători din Pacific, au ripostat printr-o tactică superioară și au făcut față cu succes atât în grămezile ordonate, cât și în perioadele în care au jucat în inferioritate numerică.

După meciul cu Tonga, echipă aflată pe locul 11 în clasamentul IRB, România va întâlni pe 16 noiembrie Canada, tot la București, într-un meci-test. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *