Roşiile cherry din Şuşani aprovizionează supermarketurile din România

Cele mai mari investiţii din comuna Şuşani sunt cele din agricultură, unde 2 fermieri au construit mai multe solarii, de aproximativ 10 ari fiecare, unde cultivă roşii cherry, produse pe care le comercializează în cele mai cunoscute lanţuri de hypermarketuri din România.

“Investitorii au optat pentru pământul din Şuşani, pretabil pentru astfel de culturi legumicole. Au avut curaj şi au investit la scară industrială, reuşind să aibă contracte cu cunoscute concerne din România. Astfel, acele roşii cherry pe care le cumpărăm în cutii de plastic din magazine sunt produse aici, la Vâlcea, la Şuşani. Proiectele investitorilor nu se opresc aici, se intenţionează construirea unor depozite frigorifice pentru aceste legume”, spune Gigi Staiu.

Principalul motiv pentru care roșiile cherry au fost prima opţiune a legumicultorilor din Şuşani este acela că cererea pentru acestea este în creștere, așa că vânzările merg excelent și vara, și iarna. Bineînțeles că prețurile sunt mai mari în sezoanele reci, dar, pentru a produce, legumicultorii trebuie să investească serios în încălzirea spațiilor protejate.

Roșiile cherry prezintă avantajul că sunt ușor de întreținut și se poate obține o producție frumoasă, care este ușor vandabilă pe piață, datorită aspectului comercial extrem de apreciat de consumatori. Pe perioada iernii, un kilogram de roșii cherry ajunge și la prețul de 15 lei, iar vara, prețul cu greu scade sub 7 lei pe kilogram.

Până acum un an sau doi, singurele astfel de roșii erau aduse din Spania sau Grecia pe piața românească, dar acum se găsesc și produse pe pământ românesc. Acest soi de roșii este mult mai dulce și mai practic decât roșia clasică, fiind de două-trei ori mai scump decât tomata obișnuită, indiferent de sezon.

Liviu POPESCU

2 comments

  • Doar cuvinte de laudă se pot spune pentru cei doi fermieri,dar și despre primar și echipa lui

  • MINU

    Sunt foarte multi astfel de oameni care vor sa munceasca in Ro si profitul sa ramâna tot in Ro .
    Ar trebui sprijiniti si indrumati mult mai mult de catre autoritati .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *