Romulus Bulacu vrea implicarea statului în sprijinirea tinerilor talentaţi la sport din mediul rural

Rezultatele din ce în ce mai slabe obţinute de sportivii români la ultimele competiţii internaţionale, lipsa de performanţă, de recrutare a talentelor prin finanţare a copiilor din mediul rural care nu dispun de posibilităţi financiare, au ajuns în atenţia senatorului PNL, Romulus Bulacu.

Acesta este printre politicienii vâlceni care se interesează chiar de o posibilă lege a sportului, de o finanţare a talentelor din mediul rural.

Parlamentul României

Senat

ÎNTREBARE

Adresată: Ministerul Educației Naționale, Domnului Ministru Pavel Năstase

 De către Domnul senator: Romulus Bulacu

Circumscripţia electorală: nr 40

Colegiul electoral: Vâlcea

Grupul Parlamentar: PNL

Şedinţa Senatului din data de: 02.05.2017

Obiectul întrebării: Posibilitatea înființării unor asociaților sportive şcolare cu personalitate  juridică

Domnule Ministru,

 

          Sportul are o importanţă deosebită în dezvoltarea unui tineret sănătos fizic şi mental. Aproape două treimi dintre tineri, respectiv 64%, fac sport doar de câteva ori pe lună. Un tânăr din trei declară că nu face sport deloc.

Modul în care își petrec tinerii timpul liber, conform datelor de cercetare, arată că aceștia au nevoie de oferte diversificate şi consiliere în sensul valorificării acestuia în propriul lor interes. Practicarea unui sport rămâne opțiunea optimă.

Dacă tinerii din mediul urban beneficiază de mai multe mijloace atât de informare cât și comunicare, pentru tinerii din mediul rural situația este mult mai complicată. Impedimentele identificate într-o analiză primară ar putea fi sintetizate prin sintagma „acces limitat” pentru tinerii din mediul rural cât și o slabă implicare a statului român în a facilita practicarea sporturilor de performanță în rândul acestora. Cu excepţia orelor şcolare, nu se mai poate discuta despre o cultură a sportului. Cluburile sportive care existau odinioară în mediul rural au dispărut în proporţie de 90%. Chiar și cele existente (Asociațiile Sportive Școlare), întâmpină dificultăți în obținerea fondurilor necesare desfășurării unor eventuale competiții din cauza faptului că nu au personalitate juridică, ceea ce împiedică obținerea de donații și sponsorizări.

Ca de fiecare dată, la finalul anului școlar, sălile de sport își vor închide și ele porțile până în toamnă. Tinerii se vor implica doar în activitățile agricole specifice sezonului, fără a avea posibilitatea practicării vreunui sport, sub îndrumarea de specialitate.

Pe cale de consecință, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați:

  1. Care sunt măsurile pe care Ministerul Educației le întreprinde pentru a facilita și încuraja practicarea sportului de performanță în rândul elevilor din mediul rural?
  2. Dacă aveți în vedere, ca o primă soluție de rezolvare a acestei probleme, să oferiți şcolilor posibilitatea înființării unor asociații sportive şcolare cu personalitate juridică, asociații care pot avea venituri proprii şi care pot încheia contracte cu instituțiile publice sau private?

    Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris.

              Data                                                                                      Senator

    02.05.2017                                                                        Romulus Bulacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *