Romilor, vă rog să eliberaţi Costeştiul de şatrele voastre!

…pe 8 septembrie

Da, stimaţi romi sau cum vă ştiam eu, când eram mic, ţigani, şi nu era nimic peiorativ în asta.

Nu, nu sunt rasist, am avut câţiva prieteni Porojeni, nu am nimic cu etnia voastră stimaţi romi. Dar mă durea an de an, când la Costeşti, poate una din cele mai frumoase localitatăţi rurale din România, veneaţi voi. Dar nu voi, ăia din Şatra lui Loteanu. Veneau cocalarii, îmbuibaţii, maneliştii, cămătarii, ăia urâţi ca indivizi în sine.

Veneaţi în cel mai prost kitsch, în cel mai detestabil mod de a arăta România în mediocritatea şi subcultura ei. Nu veneau romii frumoşi, cei care creat valori autentice, cei cu tradiţie – zlătarii, lingurarii, căldărarii, lăutarii reali, veneau aici exact pegra etniei voatre exact cum avem şi noi pegra etniei noastre care nu e cu nimic diferită de a voastră

Nu, stimaţi romi,  vă spun eu dacă nu ştiţi, Costeştiul este o localitate regală, aici a fost Carol I şi a propus-o staţiune, aici marea noastră regină, Maria, venea la Bistriţa, aici Matei Basarab doarme la el acasă, omul care a adus cultura în Valahia. Aici, sunt sculpturile de preţ ale maestrului Anghel şi sculpturile lui Dumnezeu prin trovanţi. Aici, la Costeşti, pământul musteşte de izvoare, aici, muntele e atât de frumos prin acele chei unice în România. Aici acvem printre cele mai vechi biserici rupstre din România, şi aici doarme un sfânt.

Aici monahii au creştinat şi codrii, acesta este Costeştiul real. De aceea vă rog, sincer, stimaţi romi, dragi conaţionali, să ne lăsaţi muzeul nostru creştin – românesc, Costeştiul, să fie curat şi domnesc. Un adevărat regal. Îmi amintesc cu dezgust cum a fost Băsescu într-o campanie electorală şi se hăhăia pe scenă cu unul din cămătari…Nu e acesta Costeştiul meu.  Aceasta este o amintire grotescă despre convulsiile României moderne.

Mihai IONESCU.

Am înţeles că Primăria va construi un stadion de fotbal, acolo unde anii trecuţi romii îl promovau pe Guţă…Foarte bine, trebuie cât mai curând uitată rana produsă Costeştiului în ultimii 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *