Romii de trei ori mai săraci decât românii, se arată într-un raport UE

România are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană, iar aceasta este în creștere, se arată într-un raport de țară publicat miercuri de Comisia Europeană.

„Sărăcia și excluziunea socială rămân la un nivel ridicat. Deși în scădere, riscul de sărăcie și excluziune socială persistă în rândul tinerilor NEETs („Not in Education, Employment or Training” n.r.) familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități. Comparativ cu mediul urban, de două ori mai mulți oameni din mediul rural trăiesc în comunități marginalizate și se confruntă cu probleme sociale, locuință și șomaj. Ponderea persoanelor care trăiesc în locuințe de o calitate slabă și consumă mai mult de 40% din venituri pe aceasta este una dintre cele mai mari din UE”, se arată în document.

Potrivit raportului, sărăcia în rândul celor care muncesc este de două ori mai mare comparativ cu media UE, iar asta se datorează ponderii mari de familii neremunerate din mediul rural. România are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din UE și acesta este în creștere.

„Sărăcia și excluziunea socială este mare în special în rândul populației de etnie romă. Riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul populației romă este de trei ori mai mare decât în cazul restului populației. Este mult mai mare comparativ cu alte state membre care au o minoritate romă însemnată. Populația romă este concentrată în comunități marginalizate și circa două treimi din aceasta trăiește în locuințe care nu au facilități sanitare minime”, menționează sursa citată.

Din păcate în judeţul Vâlcea, există o treime din localităţi care prezintă mari comunităţi de romi aflaţi la limita sărăciei, cu toate eforturile autorităţilor de a fi supuşi unui plan de incluziune socială. Frânceştiul, Băbeniul, Bujoreniul sunt doar câteva din acestea, unde populaţia de etnie romă trăieşte mult mai greu decât înainte de 1989.

Romii sunt defavorizaţi la angajare, confruntându-se cu prejudecăţile populaţie majoritare, singurele lor surse de venit fiind ocupaţiile tradiţionale sau de cele mai multe ori plecările în străinătate, în ultimii 10 ani, asta fiind singura sursă de supravieţuire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *