Romeo Rădulescu şi Mircea Nadolu printre apărătorii Cascadei din Mălaia

Deputatul Romeo Rădulescu şi fostul prefect Mircea Nadolu sunt primii care au răspuns solicitării de a se ralia apelului public de a protesta împotriva demersurilor companiei SC. INTER COMPLEX SRL de a construi o Microhidrocentrală în zona Cascadei de pe Valea Bucureasa.

Aşteptăm reacţia SGA, a directorului Valeriu Amza, a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a tuturor celor implicaţi în a da avize pentru această investiţie. Cred că am fi primul caz de prostie românească: să descoperi cea mai înaltă cascadă din România şi să o distrugem cu mâna noastră în doar un an.

romeo_radulescu1De aceea, ar fi necesară o solidaritate a întregii societăţi civile, a organizaţiilor ecologiste, de fapt, a tuturor vâlcenilor, pentru a nu face cea mai mare prostie din acest judeţ, de la Geneză încoace.

„Cred că am intra în cartea recordurilor pe sens negativ, să ne distrugem cu bună ştiinţă un obiectiv turistic. Instituţiile statului aici trebuie să arate că ştiu să respecte natura şi că sunt vâlcene”, a declarat deputatul Romeo Rădulescu.

Fostul prefect de Vâlcea, inspectorul guvernamental Mircea Nadolu, la rândul său, a declarat: „Aceste microhidrocentreale sunt un adevărat dezastru pentru natură. Microhidrocentralele de pe râurile de munte distrug biodiversitatea din ariile protejate. Habitate, peşti, vidre şi viaţa sălbatică sunt ameninţate şi distruse.Cei mai afectaţi sunt peştii, pentru că o mare parte dintre speciile de peşti migrează sezonier pentru înmulţire, hrănire, în aval şi în amonte, pe cursul râurilor. Construirea de MHC-uri a devenit o afacere rentabilă pentru unii, dar un adevărat dezastru pentru natură şi comunităţile locale. Construcția și funcționarea acestora cauzează pagube iremediabile în natură, cu efecte negative pentru comunitățile locale, pentru mircea-nadolunatură și pentru țară. Experiența arată că dezvoltarea haotică de până acum a MHC-urilor a creat prejudicii mari în cele mai multe cazuri, punând în primejdie nu doar natura, dar și sustenabilitatea mai multor zone”.

Repetăm, compania INTER COMPLEX din Slatina intenţionează să construiască o microhidrocentrală pe Valea Bucureasca şi, în acest sens, doreşte să capteze apă din amonte de Cascada (lui Ciucă, sau Scoruş), proces ce va duce la diminuarea, până la anulare, a debitului de apă de pe pârâul Bucureasa, desfiinţând practic cascada mai sus menţionată.

Compania a cerut deja aviz de la Primăria Mălaia şi certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean Vâlcea. Conducerea primăriei Mălaia a spus că nu va aproba acest aviz. Aşteptăm restul instituţiilor să se pronunţe.

Cascada lui Ciucă sau Cascada Scoruş sau Cascada de pe Valea Bucureasa a fost descoperită din întâmplare, în urmă cu câteva luni, într-un teren sălbatic din Munții Lotrului, în zonă neexistând niciun traseu turistic.

„Aceasta era cunoscută drept apa spânzurată, localnicii și majoritatea ciobanilor știau de ea. Are aproximativ 80 de metri și, deși Cascada Cailor este mai înaltă, din câte știm, cea din urmă este formată din etaje, în timp ce cascada vâlceană are o cădere directă, fără etaje. Evident, trebuie mai multe lucruri analizate pentru a fi catalogată drept cea mai înaltă cascadă din România”, a declarat șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo Vâlcea, Mircea Lera.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au declarat că vor prelua iniţiativa pentru ca această cascadă să fie declarată în topul cascadelor din România.

Cascada lui Ciucă, înaltă de 80 de metri, se află pe Valea Bucureasca, la aproximativ 2 kilometri de drumul național 7A, pe o potecă de munte, într-o zonă sălbatică a Munților Lotrului.

În ceea ce priveşte concurenţa, Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borşa, în partea de NE a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros, numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Numai că cei 90 de metri ai Cascadei Cailor nu sunt verticali, ci în etaje, cel mai mare etaj având 18 metri, spre deosebire de Cascada din Mălaia, care are o cădere verticală de 80 de metri.

Redacţia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *