Romeo Rădulescu şi Laurenţiu Coca executaţi la Comitetul Executiv al PSD Vâlcea

Înaintea celor 4 ore de joi de la PSD – un fel de adunare locală de seară, unde au fost executaţi Romeo Rădulescu şi Laurenţiu Coca – pe parcursul zilei s-a întâmplat ceva interesant, despre care vreau să povestesc.

Pe la ora 13.30, un primar PSD îmi spunea lista celor care vor fi aleşi, joi seara, la Comitetul Executiv al partidului.

psd-2Din vorbă în vorbă, eu spuneam că sigur vor ieşi Coca şi Romeo pe locuri eligibile şi,  nu în ultimul rând, Daniela Oteşanu. Omul mi-a zâmbit cu simpatie, uitându-se aşa, ca la un mocofan. “O să fie surprize mari deseară.” “Zău?” am întrebat eu neîncrezător.

Şi, sub garanţia anonimatului, omul îmi spune lista: “La Senat, Bogdan Matei, la Deputaţi,  1. Ovidiu Popa, 2. Vasile Cocoş, 3. Daniela Oteşanu”. Exact locurile eligibile.

Reacţia mea: “Cine, puii mei, sunt Ovidiu Popa şi Bogdan Matei?” Apoi mi-am amintit că Bogdan Matei a fost, o vreme, la inspectorat, iar “Ovidiu Popa este cumnatul lui ….”, după cum mi s-a precizat.

psd-3Nu am crezut, sincer, lista şi, spre amiază, am sunat pe unul dintre “greii PSD” şi l-am întrebat dacă pot da pe surse lista aflată. Mi s-a râs la auzul acestei liste. “Exclus! “La Senat e Coca, iar la Deputaţi va fi de la Bucureşti trimis primul loc, iar locul II sau III – Oproaica”. Punând în echilibru cele două voci ale PSD, normal că am considerat că “sursa primar PSD” este una mai puţin credibilă.

Şi aşa a început Comitetul Executiv Judeţean. Prilej de a sta de vorbă pe culoare cu membrii PSD, majoritatea tipi de toată isprava. Glume, ironii, folclor şi, uşor, uşor, se fac comentarii. Începe votul. La Senat, Spiridon este dat mort din start, ca fiind perdantul. Cornoiu este trimis acasă pe motiv de nemembru PSD. Romeo Rădulescu, ca un martir, stă în faţă, la prezidiu. Simpatica Daniela, sigură pe sine, a dovedit că este cu adevărat fată de comitet şi psd-4are tonus, Mihăilescu, un intelectual subţire, Luci Rădulescu, deschis, Costi deja arăta a lider, Dobrete, aşa cum o ştim, o zăpăcită simpatică. Presa (noi) face pronosticuri.

Părea o democraţie frumoasă la PSD. Şi, hop, spre final, spre ora 22, când se termină votul şi începe numărătoarea, apar şi rumorile…

Jumătate din sală a plecat, bârfele apar pe şest, Romeo este dat deja ca victimă sigură. Şi surpriza, un tinerel, apare zâmbind, “cumnatul”, cum aflasem, este pupat pe obraz, felicitat, în timp ce se cărau urnele. Şi se citeşte lista.

Rămân mut!!!!

Era lista primarului PSD! Cea dictată la ora 13.30.

Mă uit mirat în sală. Ori primarul meu fusese un ghicitor în stele, ori aici fusese un simulacru de vot. Cert este că Laurenţiu Coca şi Romeo Rădulescu au părăsit, joi seara, liga psd-1mare a politicii, Daniela Oteşanu, în varianta Bănicioiu – primul loc la deputaţi, este împinsă pe locul IV, neeligibil.

Şi aşa se încheie seara de la PSD. Jos, în faţă, un cerc de primari din vestul judeţului comentau cu sârg. “Fraţii Rădulescu au confiscat partidul”. Şi apoi, linişte.

Asta a fost seara PSD. Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat. Decât atât, că, dacă până mai ieri se comenta pe tema naşul şi finul de la PNL, şi PSD are o problemă pe bază de rudenie… brother in “low/law”.

Astfel, avem în faţă două liste de partid – la PNL şi PSD. Nu putem spune care e mai bună, alegătorii sunt cei care vor decide. Nu putem spune nici care a fost alcătuită corect, ambele ridică suspiciuni. Pe 11 decembrie se va vedea care dintre cele două partide a fost mai inspirat în a-şi construi candidaturile.

P.S.

Şi, cu toate astea, PSD aduce în prim plan o garnitură de tineri, o generaţie pe care nu am întâlnit-o până în prezent la social-democraţii vâlceni. Care, dincolo de modul în care s-a făcut lista, trebuie salutată. Şi ar fi păcat, în consecinţă, ca PSD Central să strice această listă prin vreun paraşutat care nu-şi găseşte locul în vechiul său colegiu. Ar fi păcat de munca de echipă pe care aceşti tineri au făcut-o la alegerile din primăvară, ar fi o umilinţă pe care Dragnea nu ar trebui să o practice cu Vâlcea. 

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *