România va intra în curând în spaţiul Schengen, susţine şeful OLAF

Șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat, miercuri, cu ocazia unei întâlniri de lucru organizate în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, că România are parametrii necesari pentru a adera la Spațiul Schengen, dar că o decizie în acest sens este una strict politică.

“Părerea Comisiei Europene, a OLAF-ului și a mea personal, care este și mai puternică după vizita de azi, este că da, România ar putea adera la spațiul Shengen. UE e mai complexă decât Comisia Europeană, care este un for tehnic. Până la urmă, decizia este la nivelul politicului și sper ca această decizie să fie luată cât de curând”, a declarat Giovanni Kessler.

Demnitarul a apreciat că vămile române sunt parteneri de încredere pentru OLAF, mai ales când vine vorba de traficul de țigări, fenomen care are efecte negative atât asupra României, cât și asupra Uniunii Europene.

“Operațiunea care are loc în aceste zile arată că România are capacitatea de a rezolva această problemă și de aduce diferite țări din regiune împreună, pentru a lupta împotriva traficului de țigări. (…) În ceea ce privește corupția, nu am capacitatea de a evalua situația corupției cu privire la vămile românești sau alt serviciu vamal. Știm că mai există corupție în mai toate instituțiile publice și serviciile vamale din Europa în general, dar suntem dedicați și lucrăm ca să nu lăsăm loc la acte de corupție în niciun serviciu vamal și în nicio instituție publică’, a afirmat Kessler.

La rândul său, Dorel Fronea, vicepreședinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală și coordonator al autorității vamale, a subliniat că în această perioadă combaterea traficului cu țigarete este principalul obiectiv al vămilor românești.

“Vrem o mai bună colaborare transfrontalieră. În perioada următoare vor fi întâlniri cu conducerile vămilor din Serbia, Polonia, Finlanda, Germania și Suedia. Încercăm să facem demersuri pentru a arăta că putem fi un parteneriat de încredere în colaborarea transfrontalieră. Mă bazez pe parteneriatul cu Republica Moldova, cu Ucraina și OLAF și întâlnirea de azi trebuie să fie un exemplu de bună practică pentru toate statele. Vom face toate demersurile pentru a transforma România în principalul pilon de stabilitate frontalieră în zonă’, a spus Dorel Fronea.

Șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, a avut miercuri, la Albița, o întâlnire de lucru cu autorități vamale din din România, Ucraina și Republica Moldova, scopul reuniunii fiind cooperarea transfrontalieră în scopul prevenirii și combaterii traficului ilicit la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Delegația română a fost condusă de Dorel Fronea, vicepreședinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală și coordonator al autorității vamale.

OLAF este instituția care investighează frauda împotriva bugetului Uniunii Europene, a corupției și a abaterilor grave în cadrul instituțiilor europene și dezvoltă politica antifraudă pentru Comisia Europeană.

AGERPRES

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *