România, Republica Moldova, Bucovina se vor reuni în cele din urmă, dar sub alt steag

Da, azi au crescut considerabil șansele pentru a avea, la un moment dat, o Mare Unire. O reuniune a României și a Republicii Moldova, o cădere a graniţelor, o întoarcere acasă a celor de aceeași limbă. Dar nu așa cum ne-am fi așteptat, ci sub steagul Uniunii Europene.

Pentru că, în fond, ce este Uniunea Europeană? O reuniune de țări sau o țară mai mare, unde nu mai există bariere de limbă, de economie, nu mai există granițe și unde, probabil că în zece ani, va fi o singură monedă.

Republica Moldova începe astfel parcursul spre unire. Vine spre marea cupolă a Uniunii Europene, acolo unde există România. Se va prăbuși, în acest mod, granița de pe Prut și cele două state vor fi din nou un întreg sau o parte a unui întreg. Dar, spre deoasebire de restul statelor europene membre ale acestei uniuni, România și Moldova sunt părți ale aceluiași suflu, ale aceleiași istorii.

Principatele dunărene se vor reuni, astfel, după 1945 ca două state moderne, democratice, state care împărtășesc o istorie comună și visează și scriu în aceeași limbă.

Mai mult, nu doar basarabenii se alătură în acest mare compozit. Și bucovinenii din Cernăuți vor fi alături de români, odată ce Ucraina va face parte din Uniunea Europeană. Vor pica granițele de pe Siret, iar românii de aici, cu românii din Herța și Bucovina, din Bugeac, din Basarabia vor avea parte de o nouă mare unire. O unire demnă, cu un statut nou, un compozit de limbă română care va umple spațiul comunitar. Prin aderarea Moldovei și a Ucrainei la Uniunea Europeană, 3 milioane de români se vor adăuga acestui mare și eclectic compozit continental.

România trebuie să fie cel mai bun avocat al celor două state, așa cum Ungaria este avocatul Transilvaniei, pentru că, între București și Cernăuți sau Chișinău, nu vor mai exista granițe. Românii din cele două state comunitare vor vorbi aceeași limbă, liberi în cetatea uniunii.

Dacă în 1859 am avut Mica Unire, în 1918, Marea Unire, probabil că în 2030, vom putea sărbători Marea Reuniune a românilor de pretutindeni sub același drapel. Chiar dacă nu e tricolorul, este acel steag albastru cu steluțe, care este format, la rândul său, printre altele, și din drapelul nostru sacru.

Europa nu exclude, Europa nu elimină, Europa adaugă, iar Chișinăul și Kievul sunt noile capitale care încep lungul, dificilul drum spre integrare, dar la finalul căruia, familia europenilor iubitori de democrație va fi simțitor lărgită și consolidată.

Înainte de 24 februarie, procesele politice care se petrec azi erau preconizate a se întâmpla de-a lungul unei perioade lungi. Putin a reuşit ceea ce nici nu credea vreodată. Să întărească Uniunea Europeană, să o consolideze, să o extindă, să o fortifice, să extindă granițele NATO și să izoleze Rusia din ce în ce mai mult Rusia. Putin a reuşit ceea ce nu credea vreodată sau se aștepta ca altfel să se petreacă reunirea românilor din Chișinău și Cernăuți.

În fine, patriotismul românesc adevărat este exact acela care salută și sprijină total aderarea Moldovei și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Singurul loc geometric din lume în care românii vor sta unul lângă altul fără granițe.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *