România are nevoie de vreo opt ani de userism, domnule Smeoreanu!

Am citit, dezamăgit, la cafea, sâmbătă dimineața, articolul cu distrugerea imperativă a USR-ului, pe care o cere jurnalistul Gheorghe Smeoreanu. Și asta, pentru motivul banal că unii demnitari din partea USR nu ar fi jurat pe Biblie. Cunosc teoriile conservatoare ale directorului revistei Criterii, care îmi este și prieten, dar nu mă așteptam ca ele să ajungă la un nivel de iacobinism politic.

În fine, atât vreau să-i amintesc domnului Smeoreanu: că sunt și au fost pline ”hotelurile” de la Jilava sau Rahova de consilieri, primari, parlamentari, premieri ai României care au jurat pe Biblie la preluarea mandatelor. Ceea ce dovedește că, pentru respectivii, jurământul pe Biblie a fost o ipocrizie la fel de mare precum discursurile pe care le susțin, regulat, notabilitățile oraşelor cu diferite ocazii ceremonioase. Adică goale de conținut, sterpe, false, demagogie ieftină.

Am un băiețel la vârsta adolescenței, care practică un teribilism debordant; se laudă că nu îi place școala și că îl enervează profii și diriga, dar savurează problemele de algebră sau geometrie, precum şi limba germană sau engleză; doar face tapaj printr-un așa-zis dezinteres tipic vârstei.

Asta vreau să spun, că USR este nonşalant prin verb, naiv, de multe ori, și teribilist, dar modul lor de manifestare și de adaptabilitate transcende ipocrizia main stream cu care am fost obișnuiţi, în cei 30 de ani, de către forțele politice românești. E greu, recunosc, chiar și pentru mine, la 45 de ani, să intru pe frecvența acestor puști în politică, dar, odată ce rezonezi cu ei, vei remarca profunzimea ideilor și pofta de a construi, tipică vârstei medii de 30 de ani,

USR este un partid nu doar sanitar în politica românească, este asimptota la care trebuie să tindă reformele complexe ale PNL și PSD pentru a intra în frecvența politicii europene, tipice mileniului III. Pentru că USR și electoratul lor nu sunt atinse pe niciunde de avataruri ale ”Vechiului Regim”. Electoratul USR este cu replica la purtător, ieșit din zona universitară, a jobului din studenție (fie la un fast food, fie la o corporație, part time), al independenţei faţă de universul parental, al flexibilității, al excursiilor în Europa. Chiar dacă nu au citit despre Versailles, pot paria că, în fața palatului, vor găsi imediat, pe gadgetul din rucsac, detalii până și despre familia lui Colbert.

USR este un partid condus sau votat de o categorie de tineri, de regulă născuți în preajma anului 2000, pentru care Văcăroiu, CDR sau Iliescu sunt nişte istorii uitate și neinteresante, ca să nu mai spunem de Ceaușescu sau era industrială, cu stânga proletară a oțelarilor și dreapta patronilor burtoși cu trabuc.

Vorbim de o categorie născută cu laptopul în față, care crede în Tesla și în aer curat, care nu alege prietenul de bere, în centrul istoric, după culoarea pielii sau după cât de iezuit este sau ce cruce sau cu cine îşi împarte gemetele în dormitor. Este noua generație a iluminismului, care se dezvoltă prin vastitatea construcției Uniunii Europene, cu reverberații până la Beirut (cât de frumos cântau Oda Bucuriei a lui Beethoven, în arabă, protestatarii libanezi anticorupție!). Vorbim de o categorie care nu suportă incompetența statului român, votează cu Dominic pentru că l-au mirosit pe feudalul Robu, Armand este mai aproape de modul lor de viață decât coruptul Tudorache, O categorie, așadar, care poate lucra 2 ani la Tokyo, 1 an la Ottawa, 2 la Cluj, stând cu chirie, savurând și învățând din mers cultura națiuniii respective. Dar care intră rapid în limbajul și frecvenţa celor similari lui.

Această categorie nu îi suportă pe Iordache, Nicolae sau Codrini. Care sunt doar anacronisme în evoluția firească a României.

Spuneți că trebuie distrusă? Dimpotrivă, această categorie este cheia pe care partidele mari, vechi, dacă vor să mai supraviețuiască politic, trebuie să o găsească și să o înțeleagă. Revenind la jurământul pe Biblie, trebuie spus că, dacă au jurat onest acel legământ pentru administrație, puteau pune mâna și pe un gadget, o carte de Tarot, o bere la 0,33, Dacă nu vor ajunge la Rahova sau Jilava, ci vor duce România la un click distanţă de Bruxelles, atunci bravo lor. Nu au jurat strâmb!

Liviu POPESCU

One comment

  • Mihai Badea

    Din pacate, gargara usr-ista(unde este fratiorul adoptiv, plus?) pleaca de la o speculatie majora, permanetizata in politica romaneasca prin constrangere sau ignoranta! Spalarea pe maini, asiguratoare impotriva acuzelor semenilor, este o tactica rusinoasa, rudimentara! Tineretea invocata de alianta de carton USR+PLUS=MINUS, este cel putin ilara! Ca sa te afisezi cu paranoicul Barna si unpr-istul securist Ciolos la pupitre, a forta nota cu niste beizadele”nevinovate”crescute in puf de tutorii lori criminali ai sistemului ceausist, iata dovezi ale situatiei penibile in care aceasta alianta caraghioasa se afiseaza a fi in dreapta esicherului politic romanesc! Inteleptul A.Gheorghiu, traseistul V.Giosan, la nivel local in Valcea, sunt modele vii ale pupincurismului si lipsei de caracter ale aliantei mai sus pomenite! Ciumele rosii, inclusiv G.Smeoreanu, pot latra linistiti atata timp cat au subiecte pe tava! Tactica adoptata de „baietii destepti” din securitate, mai vechi sau mai noi, este de a alege in a se da in dreapta politicii, evident cu penibilul de rigoare pe care o degaja! Tinerii si diaspora nu au legatura cu alianta de carton, doar lichelele angajate cu un scop precis sustin, inconstiente, o insiruire ambigua de idealuri idioate! Valorile romanesti pleaca de la credinta si principii! Ca unii vor sau nu, in politica singura varianta viabila alinierii la lumea civilizata, este liberalismul! Cu sincopele inerente, el se va impune oricum, iar gruparile”salvatoare” rasarite peste noapte isi pot da, linistite, duhul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *