Rodica Culcer: “…despre Răstignirea lui Dan Barna”

Am văzut că pentru unele televiziuni de știri înfierarea lui Dan Barna și stimularea energiilor negative din interiorul USR-PLUS au reprezentat prioritatea primei zile de după primul tur al alegerilor prezidențiale. Domnul Barna a avut parte chiar de o confruntare organizată în direct cu unul din contestatarii săi din interiorul USR, Cosette Chichirău, care a acceptat să-l critice în direct la Digi24, într-un moment delicat pentru el, deși elegant ar fi fost să discute aceste aspecte în cadrul partidului. Mare caracter, ce să zic!

Nu înțeleg însă, ca simplu jurnalist, de ce trebuia înfierat Dan Barna pentru că a obținut mai puține voturi decât a crezut că va obține. De ce nu a fost dat de pământ și Mircea Diaconu, de pildă, pentru că a obținut doar în jur de 9%? Oare avea Dan Barna datoria față de patrie și popor să obțină un anumit număr de voturi? A provocat el daune nației pentru că nu a câștigat votul în diaspora?

O analiză critică este desigur binevenită, dar ea trebuie să fie realizată fără ură și fără părtinire, în mod echidistant față de toți candidații. Nu este oare mai semnificativ că PSD a pierdut Moldova și Ardealul și că Viorica Vasilica nu mai poate conta decât pe câteva județe din Sud? Ei bine, pentru unii nu este. Important pentru ei este să-l desființeze pe Dan Barna, pentru a distruge orice mișcare și orice candidat care ies din tiparele tradiționale, ale partidelor de rețea, partide care nu vor să se confrunte decât ele între ele după regulile pe care le-au stabilit tot ele. Monopolul puterii poate fi împărțit de PNL cu PSD, la nevoie, dar nu și cu USR, care începuse să câștige prea mult teren.

Dan Barna a făcut desigur greșeli, mai ales atunci când a ezitat să anunțe că va vota guvernul Orban chiar dacă nu va face parte din el. A avut câteva exprimări nefericite și i-au lipsit forța și viziunea. Este însă un om politic care abia acum a apărut pe scenă și are timp să se rodeze. În plus, să nu uităm că a coordonat campania „Fără penali în funcții publice”, iar USR s-a aflat în prima linie a luptei împotriva campaniei lui Florin Iordache de a distruge independența justiției și anticorupția.

Și, mai ales, să nu uităm că a fost linșat mediatic în campanie nu numai de Antena3, ci și de Digi24, la comanda unui CTP dezlănțuit, la B1TV și la Realitatea – TV și Plus deopotrivă – prin Gușă și Hoandră, care din hoț nu l-au scos deși „ancheta” publicată de Rise Project cu materialul furnizat de guvernul Dăncilă nu demonstra acest lucru, cum nici DNA nu a constatat vreo faptă penală. Mie Dan Barna mi se pare mai uman și mai autentic decât Klaus Iohannis în turnul său de fildeș și cu limba de lemn a unui discurs anti-PSD plin de șabloane; și în tot cazul infinit mai competent și mai onest decât Viorica Dăncilă. El merită desigur o analiză critică, dar una obiectivă, nu un linșaj. El este doar un om politic cu intenții perfect onorabile, cu un program decent, pro-european, care a făcut unele calcule politice greșite, asumându-și ulterior eroarea. Nu a furat, nu a deturnat fonduri publice, nu a luat șpagă, nu și-a insultat compatrioții, nu a făcut țara de râs, și a acceptat orice solicitare din partea presei, inclusiv din partea unei televiziuni vădit ostile ca Digi24. Nu aș putea spune același lucru despre Klaus Iohannis, de pildă, care nu acceptă nici dezbaterea, nici interviul, ca forme de dialog.

Cum miza primului tur de scrutin era, pentru mine, scoaterea din prim plan a PSD, regret eșecul lui Dan Barna, dar nu-l consider o catastrofă. Omul e tânăr și mai poate învăța, dacă vrea. Catastrofală este însă pierderea măsurii și năpustirea încrâncenată asupra unui candidat care a respectat, până la urmă, regulile democratice. Campania dezlănțuită împotriva lui Dan Barna este de rău augur pentru democrație și viciază climatul democratic. Ar tebui să fim atenți, pentru că acest climat este deja sub asediu.

Rodica Culcer

loading...

One comment

  • Cryssy

    Singura vina a lui Dan Barna e ca s-a bagat sa fie sef cand el se stia cu scheleti ascunsi in dulap. Adica stia ca a dat niste bani europeni lui sora-sa si majoritatea proiectelor lui europene au intrat in faliment. Alt schelet a fost ala cu salariu lui nevasta-sa care a incercat sa il ascunda in declaratia de avere spunand ca e confidential. Am aflat ca Dan Barna nu e alceva decat o Viorica Dancila, are un partener de viata angajat o firma semi de stat platit cu 6000 euro pe luna exact ca sotul lui Dancila.
    USR PLUS aveau un avantaj major spunand ca sunt partid nou care e “altfel”, Ori Barna tocmai le-a lipit pe frunte o eticheta ca “si astia-s la fel, baga botul la borcanul de miere sa isi favorizeze familia, is niste boieri bine platiti”. O eticheta care o sa fie foarte greu de dat jos de pe fruntea partidului.

    In rest pentru lipsa lui de carisma e devina doar partidul, trebuia sa faca sondaj de opinie inainte sa aleaga un prezidentiabil, ala care e interfata ta in fata alegatorilor nu trebuie sa fie neaparat seful partidului. Pentru deciziile lor stupid anti-populare (gen sustinea cu turle si trambite a casatoriilor gay) e de vina o aripa a partidului (nu neaparat Dan Barna care era si el pe acolo).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *