Riviera de Est a Vâlcii (Galicea, Olanu, Drăgoești, Stoilești, Dănicei) a atins 2 milioane de euro venituri în 2024

Avem un grup de comune comasate pe maul stâng al Oltului, o frumoasă rivieră, un compozit care pleacă de la Galicea și urcă până la Dănicei, comune destul de omogene, ”muntenești”, acestea fiind pe vremuri localități ale regiunii Argeș. Localități cu istorie, cu o agricultură care combină zona arabilă a luncii cu zona pomicolă de pe dealurile estice ale județului. Dar mai nou, sunt zone colonizate masiv de orășeni, pentru că panorama pe care o oferă aceste splendide dealuri de est, cu adevărat pare unică și completează armonia județului nostru.
Drăgoești, localitatea care deschide frumos județul dinspre sud
Cu peste 1.800 de locuitori, localitatea legată de numele lui Mihai Viteazu, reușește să colecteze venituri de aproximativ 1,5 milioane lei, în creștere față de anul trecut, semn că vorbim de o comună aflată în curs de dezvoltare, care intenționează să atingă în viitor și să depățească pragul de 2 milioane lei.
Administrația Boncan, intenționeazsă să aibă o abordare care se traduce în ecologie, curățenie, simț civic și implementarea infrastructurii de utilități.
”Este soluția noastră pentru a atrage investiții. De a folosi resursele pe care le avem. Nu avem un buget mare, e drept dar în fiecare an ne propunem să îl creștem, și oferim suport pentru toți cei care doresc să pornească aici afaceri. Ne interesează să valorificăm faptul că suntem în lunca Oltului și un segment important economic nu prea este de interes în Vâlcea. Ne referim la piscicultură, la turismul piscicol, la orice activitate care are legătură cu acest domeniu. Comuna noastră vrem să fie un magnet pentru investiții și pentru asta ne străduim să creăm o carte de vizită. Eu sunt un om care ține la o anumită conduită, la o decență și la o curățenie exemplară. Ne place să credem că locuitorii consideră că localitatea trebuie să arate, precum propria curte”, susține primarul Gheorghe Boncan.
În prezent ocalitatea și-a pus la punct tot ce înseamnă infrastructura de utilități, altfel spus, oricine dorește să aibă o casă aici, are acces la tot ce înseamnă civilizație. Este o comună care se întinde geometric pe firul Oltului, la granița cu județul Olt, fiind aproape de municipiul Drăgășani și la 30 de minute de Râmnicu Vâlcea.
În scurt timp se va relua procesul de modernizare a ultimilor 4 km de drumuri, prin Anghel Saligny.
Olanu, o comună modernă, în care crește numărul ”orășenilor”
Cu venituri proprii de 1,753 milioane de lei și cu o populație de peste 2.800 de locuitori, comuna administrată de Răzvan Popa caută soluții pentru a dimensiona bugetul localității, prin atragerea de noi investitori în zonă.
”Este dificil să găsim o soluție de a atrage noi investitori. Forța de muncă tânără este plecată în afară la muncă. Pentru o viață mai bună. Probabil odată cu creșterea salariilor în România, se va stopa această hemoragie de populație. Noi încercăm să-i sprijinim pe cei vor să-și facă o afacere, să ofere locuri de muncă. Pot spune că în Olanu se caută terenuri, se cumpără terenuri pentru case sau chiar case, având în vedere apropierea de cele două municipii”, susține edilul din Olanu
În acest an, Razvan Popa spune că în Orlești va fi prioritară finalizarea drumurilor, a extinderilor de apă și canalizare, precum și reabilitarea școlii gimnaziale.
”2025 vrem să fie un an în care ne propunem să finalizăm ceea ce ține de infrastructură de drumuri și utilități. Sperăm să meargă mult mai repede proiectul de apă și canalizare. Vrem să ridicăm astfel tot ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de viață din comună. Să transformăm comuna într-una primitoare, mai ales că se înregistrează o creștere a celor care se mută aici, creștere numărul de case și al investitorilor care vin în Olanu”, spune primarul
Dănicei, comuna care în sfârșit va avea legătură directă cu județul Vâlcea
Cu aproape 1,60 milioane lei, în creștere față de anul trecut și cu 1.800 de locuitori, localitatea Dănicei consideră că pomicultura, mica industrie pot spori veniturile proprii ale comunei în anii care urmează.
Una din cele mai întinse localități din Vâlcea, cu 14 sate componente nu are, paradoxal, o legătură directă cu județul Vâlcea, o legătură rutieră cu municipiul, orice drum spre capitala de județ, fiind fie prin Argeș, fie prin Olt. Abia acum se lucrează la un drum care să lege localitatea de Vâlcea, prin Nicolae Bălcescu. Comuna vecină l-a realizat, rămâne ca în 2025 și Dănicei să investească pe porțiunea care îi revine.
Vorbind de Dănicei, despre pe o întindere de circa 2900 de hectare cu sate care, acum, beneficiază de utilități, precum drumuri asfaltate, iluminat public, internet, apă sau canalizare, iar în viitor un centru social care va include p școală și grădiniță nouă, un târg comunal, un cămin cultural nou, sediu primărie. Adică, o administrație care, în ciuda izolării de județ, a reușit să atragă fonduri, atât guvernamentale cât și europene pentru a aduce localitatea la standarde de viață decente pentru cetățeni.
”Comuna Dănicei va deveni una atractivă pentru investitori. Avem câțiva investitori deja prezenți aici și care ajută cu locuri de muncă, credem că vor veni și alții odată cu implementarea investițiilor noastre în infrastructură. Căutăm orice resursă care poate aduce venituri. Proiecte europene, guvernamentale, granturi, CNI. Investim pentru a crește nivelul de confort al locuitorilor”, spune Dumitru Pirneci, primarul din Dănicei
În Dănicei s-au asfaltat în 2024, prin Anghel Saligny 7,5 km de drumuri, cu rigole betonate, accese spre proprietăți.
În prezent primăria pregătește construcția unei noi școli, chiar în zona sistematizată pentru a fi centrul civic, acolo unde se vor ridica mai multe clădiri publice. Inclusiv noua primărie care se află în licitație la Compania Națională de Investiții. Se realizează și un parc fotovoltaic în Lăunele pentru pompe. Și un drum în acest cartier central.
Căminul Cultural s-a finalizat și se lucrează la parcul central. Aici urmează a a avea loc mai multe evenimente – turnee de teatru, spectacole de film, evenimente socio-culturale, serbări școlare, etc.
Stoilești, o comună în plin proces de dezvoltare
2,31 milioane lei au fost veniturile proprii ale comunei Stoilești, cu 1 milion mai mari decât anul trecut, la o populație de 3.500 de locuitori, în comuna administrată de Florin Ionescu, una din cele mai întinse localități din zona dealurilor de est ale Vâlcii, o comună care o rețea de drumuri de 200 de km.
O localitate unde au apărut mici investitori, ferme și alte afaceri pe care localnicii s-au încumetat să le deschidă. Toate au avut sprijinul primarului Florin Ionescu, edilul spunând că doar așa se poate vorbi de o creștere a veniturilor proprii la buget.
”Am știut mereu la ce mă înham. Nu este o comună ușor de administrat. O localitate care moștenește probleme din timp, probleme care țin de infrastructură, torenți, ape cu debit variabil care au afectat mereu rețele de drumuri, gospodării. O comună formată prin comasarea altor localități, fiecare cu zestrea lor de deficiențe care trebuie remediate”, spune Ionescu.
De fapt comuna Stoilești, formată prin comasarea unor comune arată ce ar însemna mult discutatul proiect al comasării comunelor. Care în loc să rezolve o situație, mai mult o agravează, o nouă administrație preluând înzecit problemele edilitare.
Anul trecut edilul a finalizat 15 de kilometri de drumuri prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Are în vedere construirea unui parc fotovoltaic, în apropierea sediului politiei, unde pe viitor va fi mutat sediul primăriei. De fapt acolo se va muta centrul comunei, în anii următori.
Școala din satul Geamăna din comuna Stoilești va deveni o școală verde în urma unui proiect cu fonduri europene, spune primarul Florin Ionescu.
”Este o investiție importantă pentru educație. Noi asta sperăm să transformăm acest local într-un modern, independent energetic. De altfel, la capitolul verde vom avea și stații de reîncărcare electrice iar noul sediu administrativ care urmează să fie scos la licitație, tot o clădire autonomă energetic va fi”, spune primarul Florin Ionescu.
Ionescu a aplicat și pentru programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, pentru eficientizarea energetică a căminului cultural, dar și pentru realizarea unor stații de încărcare electrică, una în centrul localității, iar alta la căminul cultural, proiect ce se implementează prin Agenția Fondului pentru Mediu (AFM).
Galicea, locul unde se construiește cel mai nou parc industrial
Cu peste 2,35 milioane lei venituri proprii și cu peste 3.500 de locuitori, localitatea se află în zona comunelor aflate în curs de dezvoltare, într-un galop pentru investiții și pentru investitori. Cu speranțe mari pentru independență financiară.
”Tot ce vine aici și oricine vine aici și oferă locuri de muncă este bine primit. Vrem economie, vrem investitori, vrem o piață a muncii, o ofertă și creșterea nivelului de trai și a condițiilor de viață. Suntem aproape de Râmnicu Vâlcea, pe drumul Bucureștiului, avem clar niște avantaje pe care le valorificăm. Avem discuții cu mai mulți investitori, deja un mare concern din industria agro-alimentară a venit aici și dezvoltă un parc industrial ceea ce se va traduce în următorii ani într-un un plus pentru comuna Galicea. Avem și proiecte turistice, de agrement, în parteneriat cu Consiliul Județean și prin FLAG care va retrasa și acest domeniu economic, mă refer la turism. Astfel putem pune în valoare și schitul Flămânda. Așadar se lucrează pe mai multe paliere la Galicea și cred eu că vom dubla în scurt timp, veniturile proprii ale localității”, susține Florin Mărăcine, edilul din Galicea.
În 2025, primarul Florin Mărăcine susține că localitatea Galicea va intra în topul comunelor dezvoltate din județ, asta după ce o mare companie a început dezvoltarea unui hab industrial în zonă, care va aduce cu sine, locuri de muncă, utilități (gaze naturale) dar și bani la bugetul propriu al comunei.
Comuna Galicea se află la 20 de km de Râmnicu Vâlcea, la intersecția a mai multor drumuri care o leagă de cele două comune industrializate Budești și Mihăești, de orașul Băbeni și de drumul Bucureștiului, prin Nicola Bălcescu. Totodată aici pleacă drumuri spre județul Olt și spre Stoilești.
Este o localitate care în ultimii ani a început să crească economic și să compună alături de celelalte comune din lunca Oltului, un pol economic important pe malul stâng al râului.
Așadar cu 9,514 milioane lei în creștere cu 60% față de 5,931 milioane lei, în 2023, această rivieră cu cele 5 comune analizate compun economia unui mic orășel aici, în această parte de județ, comune care sunt în zona de recuperare a trendului economic. Astfel apropiindu-se 2 milioane de euro. Odată cu finalizarea amplelor lucrări de infrastructură din zonă, drumuri județene, drumuri de legătură, utilități, parcuri industriale, gaze naturale, cifrele din acest an vor fi net depășite, existând speranța că vom avea o primă localitate independentă din acets grup de analiză. Vom vedea în 2025 se păstrează acest salt economic față de anul trecut și cum au reușit să-și managerieze cei 5 edili proiectele.